Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 23. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Felfedezték egy sziget nem létét a Csendes-óceánon

Felfedezték egy sziget nem létét a Csendes-óceánon

Ausztrál kutatók felfedezték egy sziget nem létét a Csendes-óceánon: a földdarab csupán térképeken létezik, a valóságban nem.

Ráadásul nem arról van szó, hogy eltűnt, hanem a jelek szerint soha nem is létezett. Ennek ellenére Sandy Island - Homokos-sziget - néven szerepel a térképeken, tengerészetiek mellett időjárásiakon is. Ahol lennie kellene, 1400 méter mély a víz, tehát még csak arról sem lehet, szó, hogy az óceán elmosta volna a földdarab tetejét.
A "mégsincs-sziget" Franciaországé, legalábbis francia felségvizeken van Ausztráliától mintegy 1400 kilométerrel keletre, Új-Zélandtól 5 ezer kilométerrel észak-északnyugatra.
Hogy miként kerülhetett a térképekre, egyelőre talány. Ráadásul még csak nem is apró, legalább 30 kilométer hosszú és 5 kilométer széles.
Mike Prince, az ausztráliai tengerészeti térképszolgálat igazgatója a The Sydney Morning Herald című ausztráliai lapnak azt mondta, hogy egyes térképkészítők néha szándékosan nem létező utcákat is feltüntetnek műveiken, de csak azért, hogy elriasszák a jogtalan sokszorosítókat a lopástól. (Fantomutcával ugyanis könnyű rábizonyítani a tolvajra, hogy nem saját munkája volt a terület feltérképezése.) Hozzáfűzte azonban, hogy a tengerészeti térképek készítőinél ez a fajta csapdaállítás nem volt bevett gyakorlat.

Címkék: Tudomány-kultúra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során