Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. Április 11. 00:00, péntek | Helyi

Felvidéki textíliák Tatabányán

Felvidéki textíliák Tatabányán

A Tatabányai Múzeumban április 12-től tekinthető meg a Nyitrai Kerületi Önkormányzat öt múzeumának – a nyitrai Nyitra Menti Múzeumnak, az érsekújvári Thain János Múzeumnak, a lévai Barsi Múzeumnak, a tapolcsányi Tribecsi Múzeumnak és a komáromi Duna Menti Múzeumnak – textil gyűjteményéből összeállított Népi textíliák című időszaki kiállítás.

A fent említett múzeumok legszebb gyűjteményi tárgyai a 19. század vége és a 20. század első fele közti időszakba kalauzolják el az érdeklődőket. Népi textíliának nevezzük a vidéki ember által készített és használt textíliát, melyet elsősorban az emberek saját használatra készítettek. A házilag előállított textíliákban fellelhető az emberek helyi és regionális sajátossága, továbbá esztétikai érzése, szociális és ekonómiai hovatartozása. Ezek a tényezők nagyban hozzájárultak a megjelenő díszítési elemek kialakulásához. A népi textíliák fejlődését azonban gyakran befolyásolta a gyárilag előállított anyagok szerkezete, valamint az élet más területeiről érkező ösztönző hatások, igények is.
A Népi textíliák című kiállítás főleg a fiatalok figyelmét szeretné felhívni és ráirányítani arra, hogy érdemes a mai rohanó világban néhány percre megállni és tisztelegni nagyanyáink öröksége előtt. A kiállítás üzenete, hogy elődeink hagyatékának őrzését és ápolását hétköznapi életünk során is gyakorolhatjuk – mondta el dr. Sipos Anna, a kiállítás kurátora.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya