Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 20. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Ferenc pápa megnyithatja a vatikáni levéltárnak a XII. Piusra vonatkozó részét

Ferenc pápa megnyithatja a vatikáni levéltárnak a XII. Piusra vonatkozó részét

Federico Lombardi szentszéki szóvivő vasárnap megerősítette a titkos vatikáni levéltár újabb részlegének megnyitási szándékát, miután Abraham Skorka argentin rabbi úgy nyilatkozott, hogy Ferenc pápa nyilvánosságra hozhatja a XII. Pius pápaságára vonatkozó dokumentumokat.

Lombardi ugyanakkor azt mondta, Skorka rabbi kijelentései nem jelentenek újdonságot.
A XII. Pius pápaságának (1939-1958) időszakára vonatkozó vatikáni levéltári anyag és más dokumentáció nyilvánosságra bocsátásának szándéka már évtizedek óta napirenden szerepel - hangoztatta a szóvivő.
Hozzátette: az archívum megnyitásának ideje attól függ, mennyi kell még a hatalmas dokumentáció rendszerezéséhez.
Lombardi atya Abraham Skorka rabbi, a Buenos Aires-i Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium vezetője nyilatkozatára reagált. Skorkát, akit régi barátság fűz az egyházfőhöz, Ferenc pápa csütörtökön magánaudiencián fogadtaa Vatikánban. Skorka a brit The Sunday Timesnak vasárnapazt hangoztatta,hogy Ferenc pápa nyithatná meg XII. Pius archívumát.
Skorka emlékeztetett arra, hogy a Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires-i érsekkel 2010-ben írt könyvükben a jövendőbeli pápa azt hangsúlyozta, hogy az egyháznak nem szabad félni az igazságtól és meg kell nyitnia az archívumokat.
Skorka rabbi tagja lesz a Ferenc pápát május 24-26. között a Szentföldre kísérő pápai delegációnak.
Lombardi egy korábbi, 2009-es nyilatkozata szerint az Eugenio Pacelli pápaságának éveiben felhalmozódott levéltári anyag, mely egybeesik a második világháború és a holokauszt korszakával, összesen 16 millió lapból áll. Ezek az ötvenes évek végétől több mint 15 ezer borítékban várnak arra, hogy a levéltárosok átvizsgálják őket. Akkor Lombardi azt mondta, 4-5 év kell a feldolgozásukhoz.
A pápák és szentszéki hivatalok teljes dokumentációját őrző titkos vatikáni levéltár anyagát a tudósok 1939-ig használhatják. Ugyanakkor nyitott a második világháborús hadifoglyokra (1939-1947), valamint a II. Vatikáni Zsinatra (1962-1965) vonatkozó szekció is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).