Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. Január 06. 12:43, péntek | Helyi sport

Fiókcsapatok között is szenzációsan helytálltak az oroszlányi kosarasok

Fiókcsapatok között is szenzációsan helytálltak az oroszlányi kosarasok

Már az is jelentős fegyvertény, hogy a megye öt csapata közül Oroszlány Város Gimnáziuma és Szakképző Iskolájának együttese vívta ki magának a jogot, hogy a Kosárlabda Diákolimpia Országos Elődöntőjén pályára léphessen.

A fiúk számára előnyt jelenthetett, hogy a mérkőzéseket csütörtökön hazai környezetben játszhatták, ugyanakkor pironkodás nélkül így fogalmaztak: az esélytelenek nyugalmával várják az összecsapásokat.
S a kijelentés miatt szégyenkezésre nem is volt semmi okuk, hiszen olyan csapatok érkeztek az elődöntőre Oroszlányba, mint a Szombathely, Paks, Kaposvár. Azaz, három NB1-es egyesület fiókcsapata, s a hazaiak titkon abban reménykedtek, hogy elkerülik a tavalyi bajnok szombathelyieket. Az égiek – úgy tűnik – kegyeikbe fogadták őket, a sorsolás nem párosította össze a hazaiakat az abszolút favorit gárdával.
Az oroszlányiak a nyitó meccsen Tolna megye győztese, a paksi Atomerőmű SE fiataljaival csaptak össze, s nem akármilyen szoros mérkőzéssel örvendeztették meg a szurkolókat. A fiúk mindent beleadva szerepeltek és három negyed után – fittyet hányva a papírformának és az esélytelenek nyugalmának – szó szerint ragadtak a paksiakra. A záró játékrészre azonban kipontozódott az oroszlányi csapatkapitány, s ez megpecsételte a gárda sorsát: Oroszlány – Paks 50:81.
A második elődöntőben a „rettegett ellenfél”, a szombathelyi fiatalok egy félidő alatt „kivégezték” a kaposvári gárdát, s a szabályok értelmében 40 pont különbségnél véget is ért a meccs.
A harmadik helyért nagy csatát vívott a Kaposvár és az Oroszlány, a somogyi előnyt mindig ledolgozták a házigazdák, de a fontos helyzetekben sajnos hibáztak. Már a lábakban és a fejekben is érződött: második mérkőzésüket játsszák. A végén a szoros küz-delmet 83:76 arányban a somogyiak nyerték, de az oroszlányiak valóban minden dicséretet megérdemelnek!
A döntőben a sima szombathelyi győzelem nem forgott veszélyben, ám a könnyelmű megoldásokat büntették a paksi fiúk, így nem ért véget idő előtt a mérkőzés, amely a tavalyi bajnok 64:34-es győzelmével zárult, tehát a Falco KC jutott az országos döntőbe.
Csütörtökön a szakemberek és fiatalok megtapasztalhatták, hol tart a három NB1-es együttes középiskolás fiókcsapata. Ez azonban egyáltalán nem okozott keserű szájízt, hiszen az oroszlányiak az előzetes latolgatással mit sem törődve szenzációsan helytálltak, s ők is pon-tosan látják, hová tartanak.
Míg decemberben az OSE év végi rendezvényén Beck Ferenc elnök arról számolt be, hogy igen határozottan tervezik egy kosárlabda tagozatos osztály indítását a város középiskolájában, addig csütörtökön már nem tervekről, hanem tényekről beszélt. Mint mondta, amennyiben legalább 15 diák jelentkezik, a sportvezetők, pedagógusok összefogásának eredményeként a következő tanévben biztosan beindítják az emeltszintű, testnevelés-kosárlabda tagozatos osztályt a középiskolában, ahová a megye egész területéről hívják és várják a tanulni és kosárlabdázni szerető diákokat.

Az OSE számára rendkívül fontos az utánpótlás, hiszen távolabbi, 3-4 éven belül megvalósítandó céljuk, hogy a felnőtt együttes az első osztályt jelentő NB1/B-ben lépjen pályára, s közben gondoskodjanak az őket követő, saját nevelésű korosztályos játékosokról is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.