Városlista
2019. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2011. December 07. 12:46, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fizetős lehet a 44-es, 46-os és a 47-es főút

Fizetős lehet a 44-es, 46-os és a 47-es főút

Többféle javaslat is felmerült a közelmúltban a jelenlegi honi útdíjrendszer kibővítésére.

Akad olyan elképzelés is, miszerint egyes sztrádák mellett a főutakért is fizetni kellene a jövőben. A rendszer megváltoztatásáról több tervezet készült, és kiderült: a tárca is szorgalmazza a használatarányos útdíj magyarországi bevezetését, de a legfőbb kérdések még nem dőltek el.

A november végén felvetett elképzelések egyik szelete, hogy megszüntetnék a négynapos sztrádamatricát. Fónagy János államtitkár erre reagálva nemrégiben elmondta, a minisztérium minden évben felülvizsgálja az autópályamatrica-rendszert, de még nincs döntés. A négynapos matrica szerinte ritkaság Európában, más EU-országban a legrövidebb igazolás is egy heti úthasználati jogosultságot ad, ezért is vizsgálják a változtatás lehetőségét.

Völner Pál államtitkár ugyancsak a közelmúltban jelentette be, hogy a szaktárca szorgalmazza a használatarányos útdíj honi bevezetését. Hozzátette, a részletekről háttérmunkák folynak, összhangba kell hozni a szakmai elképzeléseket, hogy az útdíjat milyen körben, díjjal, járműtípusra, ütemezésben vezessék be. A legrosszabb lehetőség, hogy járműtípustól függetlenül a főutak és a gyorsforgalmik használatáért is fizetnie kellene minden autósnak. Békés megyében ez a döntés elviekben a 44-es, 46-os és 47-es úton közlekedőket érintené. Az Autóklub jogi bizottságának elnöke, Kovács Kázmér szerint jogos az autósok aggodalma.

Telekgerendás polgármestere azt mondta a Békés Megyei Hírlapnak, Telekgerendásról jelenleg a munkaképes, állással rendelkező emberek közel 80 százaléka ingázik. Békéscsabára vagy a környező településekre kénytelenek átjárni dolgozni, néhányan busszal, mások gépkocsival. A telekgerendásiak közül már most is sokan összefognak, s egy-egy autóban többen utaznak, így spórolva az üzemanyagköltségen. Az útdíj esetleges bevezetése olyan, újabb, napi kiadást jelentene, amit bizonyára sokan csak nagy nehézségek árán tudnának kigazdálkodni szerény jövedelmükből.

Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestületének ügyvezető főtitkára a lapnak azt mondta, szervezetük elfogadhatónak tartja a fuvarozó szakma arányos díjfizetését az úthasználatért. A külföldi fuvarozók ugyanis az útdíj befizetésével nagymértékben hozzájárulhatnak a hazai infrastruktúra fejlesztéséhez. Szlovákiában, Csehországban fél év alatt építették ki az útdíjfizetési rendszert. Ezekben az államokban azonban ezer sebből vérző struktúrát alkottak - hangsúlyozta Dittel Gábor. Ugyanakkor kiemelte, a honi fuvarozók versenyképességét megőrzendő, az állam különféle kompenzációkkal segíthetne.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: útdíj

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 21. 10:16, vasárnap | Belföld

A hőség mellett zivatarokra is számítani kell

Több megyére a hőség és zivatarveszély miatt is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra.

2019. Július 21. 08:31, vasárnap | Belföld

A Holdra szállás alapvetően átformálta a Naprendszerről alkotott képet

Az ötven évvel ezelőtti Holdra szállás alapvetően átformálta a Naprendszerről és a Földről alkotott képet - mondta a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára szombaton az M1-en.

2019. Július 21. 05:02, vasárnap | Belföld

Letartóztatták a Prágában elfogott, több gyilkossággal gyanúsított férfit

Letartóztatták a Prágában elfogott, több gyilkossággal gyanúsított szerb-magyar férfit - tájékoztatta Ibolya Tibor fővárosi főügyész szombaton az MTI-t.

2019. Július 21. 05:00, vasárnap | Belföld

A szintidő alatt 269 hajó futott be a Kékszalagon

A 48 órás szintidő alatt 269 hajó teljesítette az idei Kékszalag Nagydíjat - közölték a verseny szervezői szombaton az MTI-vel.