Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Szeptember 30. 09:39, hétfő | Helyi

Foglalkoztatás-pályakezdők

Foglalkoztatás-pályakezdők

Ezerhatszáz pályakezdőt támogattak Komárom-Esztergom megyében

Idén szeptember végéig legalább ezerhatszáz pályakezdő fiatalt juttatott álláshoz, vagy támogatta elhelyezkedésüket a Komárom-Esztergom Megyei Munkaügyi Központ - mondta el a kormánymegbízott a Fiatalok Európája 2013 elnevezésű állásbörzén és információs napon Tatabányán, ahol közel kétezer érdeklődő vett részt.
Czunyiné Bertalan Judit a megyei kereskedelmi és iparkamarával közösen szervezett rendezvényen ismertette, hogy a munkaügyi központ 2013-ban forrásainak egyharmadát, mintegy 260 millió forintot fordított a pályakezdő álláskeresők, illetve a 25 év alatti fiatalok elhelyezkedésének elősegítésére.
Pályázati támogatásból 700 főt vontak egy programba, melyben 353 fő képzési, 487 ember pedig munkatapasztalat szerzését szolgáló foglalkoztatási támogatásban részesült. Az első munkahely garancia program segítségével a megyében 108 pályakezdő tartós foglalkoztatását valósították meg, 80 millió forint felhasználásával.
A kormánymegbízott szólt arról is, hogy a nyári diákmunka vállalását támogató programra kétszeres volt a túljelentkezés, ezért kiegészítő állami forrást igényeltek a jelentkezők elhelyezésére. Nyári diákmunkát 700 több fiatal végzett, foglalkoztatásukhoz 34 millió forintot használtak fel.
Czunyiné Bertalan Judit hozzátette, Komárom-Esztergom megye a megtermelt GDP-ben, az egy főre eső jövedelemadó befizetésekben, a lakossági vásárlóerőben évek óta az első három megye között található.
"Ezt a teljesítményt még értékesebbé teszi, hogy a 2011 elején közel 12 százalékos munkanélküliségi rátát mára 8,2 százalékra sikerült leszorítani, úgy, hogy a közmunka szerepe a térségben nem meghatározó. Komárom-Esztergom megye az ország egyik legkisebb megyéjeként olyan versenytársakkal szemben tartja a helyzetét, mint Győr vagy Budapest" - tette hozzá a kormánymegbízott.
Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere elmondta, az elmúlt héhány hónapban ismertté vált befektetői szándékok szerint rövid időn belül legalább ezer új munkahely lehetősége nyílik meg a városban a Bridgestone, az AGC, a Coloplast és a Grundfos beruházásainak köszönhetően.
Juhász József, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke arról számolt be, hogy a kamara egyre eredményesebben tölti be a szakképzés megújításában vállalt szerepét, például az esztergomi Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskola az országban elsőként vállalta egy új tanmenet kidolgozását és bevezetését. Az iskola tapasztalatait hasznosításra átadta az ország többi hasonló intézményének.
A "Fiatalok Európája 2013" elnevezésű állásbörzén a szakmát tanuló végzős diákok és a regisztrált pályakezdő álláskeresők információkat szerezhettek a térség állás- és képzési lehetőségeiről, megismerhették a munkaadók elvárásait, megtanulhatták az álláskeresési technikákat.
A rendezvényen előadást tartott az Audi személyügyekért felelős képviselője, a Magyar Suzuki vezérigazgató-helyettese és az egyes területek gyakorlati szakemberei adtak át információkat a diákoknak az önéletrajzírásról, a testbeszédről, az állásinterjúkon előforduló helyzetekről, a nyelvvizsgáztatás módszeréről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya