Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2011. December 14. 14:52, szerda | Helyi

Fokozott ellenőrzés a gyalogosok és kerékpárosok védelme érdekében

Fokozott ellenőrzés a gyalogosok és kerékpárosok védelme érdekében

Két napos fokozott ellenőrzést rendelt el a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a gyalogosok és kerékpárosok balesetmentes közlekedése érdekében.

2011. január és november között 40 kerékpáros okozott balesetet Komárom-Esztergom megye útjain. Ez a sérüléssel járó balesetek közel egyötöde, mely a Rendőrség megítélése szerint magas szám. A gyalogosok ez év 1-11. hónapjában 16 alkalommal okoztak sérüléssel járó balesetet, mely szintén arra késztette a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy nagyobb figyelmet fordítson a kerékpárral és gyalogosan közlekedőkre.

Bár 2010. hasonló időszakához képest csökkent a kerékpárosok és gyalogosok által okozott közlekedési balesetetek száma, illetve a bekövetkezett balesetek súlyossága, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság úgy véli, hogy fokozott ellenőrzésekkel és a közúti közlekedés szabályainak maradéktalan betartatása mellett ez az arány tovább csökkenthető.

A kétnapos akció során a kollégák elsősorban az előírt világítóberendezések és a láthatósági mellény meglétét és használatát ellenőrizték, ugyanis a fentiek hiánya, elmulasztása okozza esetükben a legtöbb balesetet. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mind a kerékpárosok, mind pedig a gyalogosok védtelenek a közúton. Nincs védőfelszerelés, karosszéria, mely megvédené őket egy eseteleges ütközés során, így a balesetek esetükben súlyosabb kimenetelűek, sőt nem egy esetben halálhoz vezettek. Szomorú példa erre egy Környe és Oroszlány, illetve egy Esztergom és Bajna között bekövetkezett halálos kimenetelű baleset. Mind a két esetben a gyalogos magának okozta a tragédiát, mikor a kivilágítatlan, párától fénylő úttesten közlekedtek láthatósági mellény nélkül, ráadásul nem az úttest szélén, hanem a haladó sáv közepén.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tapasztalata szerint a gyalogosan és kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, a kerékpár kötelező tartozékaival, mikor és hol kell viselniük a láthatósági mellényt. Szintén tapasztalat, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok nem alkalmazkodnak a téli időjárási- és útviszonyokhoz. Szürkületben és sötétedéskor továbbra is előfordulnak olyanok, akik nem viselnek láthatósági mellényt, ha elhagyják a lakott területet, holott a fényvisszaverő ruházat adott esetben életet menthet. A két napos fokozott ellenőrzés során a rendőrök ez utóbbit ellenőrizték fokozottan, így a szabálysértők szankcionálása mellett egy-egy láthatósági mellényt kaptak azok a kerékpárosok, akiket lakott területen kívül nem viselték a láthatóságot garantáló öltözetet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya