Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Május 06. 00:00, kedd | Helyi

Föld Napja

Föld Napja

Egy esztendővel ezelőtt, szintén a Föld Napja alkalmából tartott ünnepségen jelentette be Pákozdi Ferenc, a Környe-zetünk Jövőjéért Alapítvány elnöke, hogy 400 ezer forinttal járulnak hozzá a környei tó és környezete élővilágát bemutató tájékoztató táblák elkészíttetéséhez. Az önkormányzat és az alapítvány együttműködésében már el is készültek a civil szervezetek által összeállított tartalommal, ám a megtekintésük, a közös tóparti séta az eső miatt elmaradt a hétfői ünnepen.
A Föld Napja alkalmából szervezett programon a Művelődési Házban hagyományosan a gyerekeké volt a főszerep, a nagycsoportos óvodások, s az általános iskola 2.b osztálya mutatta be ünnepi műsorát. A megjelenteket Pákozdi Ferenc, a Környe-zetünk Jövőjéért Alapítvány elnöke köszöntötte, hangsúlyozva, hogy Környén már 23 éve hívják fel a figyelmet ezen a napon is a környezet védelmére.
A Föld Napi megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy az emberiség és az egyes ember is mérlegelje, kíméletesen bánik-e környezetével, s mit tesz azért, hogy a természet, s benne az ember egészségesebben éljen. De nem csak ünnepelni kell a Föld Napját, sokkal inkább úgy kell viselkednünk, úgy kell élnünk valamennyi napon, hogy szűkebb és tágabb környezetünkben óvjuk a növényeket, fákat, madarakat, állatokat – fogalmazott az elnök, zárásként kiemelve: legfontosabb, hogy ne csak beszéljünk ezekről a kérdésekről, hanem tetteinkkel, életvitelünkkel mutassunk példát.
A köszöntőt követően azon korosztály, a gyerekek ünnepi műsora következett, akik már környezettudatos szemléletben nevelkednek, s a remények szerint a környezetüket óvó felnőttekké is válnak. Erre a nagycsoportos óvodások versekből, körjátékokból, dalokból összeállított csokrukban József Attila alkotásával ígéretet is tettek: Kertész leszek, fát nevelek, kelő nappal én is kelek, nem törődök semmi mással, csak a beojtott virággal...
Gondek Katalin másodikos diákjai előadásában kedves, szerethető állatként jelent meg vissza-visszatérően a ravaszdi róka, végül pedig növény- és állatfelismerő, a környezet védelméhez kapcsolódó kérdésekből összeállított társasjátékban mérték össze tudásukat a fiúk és lányok, versengve, hogy ki jut el előbb a célba, azaz, a gyönyörű zöld és tiszta természetbe.
Bár a tervekben szerepelt, az eső miatt elmaradt a tóparton felállított tájékoztató táblák képletes felavatása. A tó és környezete élővilágát bemutató öt tájékoztató tábla civil szervezetek szakmai segítségével, az önkormányzat és a Környe-zetünk Jövőjéért Alapítvány együttműködésében készült el, az emlősökkel, hüllőkkel és kétéltűekkel, madarakkal, növényekkel és a tóra jellemző halfajokkal ismerteti meg a sétálót, kirándulót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya