Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Június 13. 05:01, szerda | Belföld
Forrás: mti

Folytatódik a turizmus bővülése

Folytatódik a turizmus bővülése

Folytatódik a turizmus év eleje óta tartó bővülése, a nyári szezonra a vidéki és a fővárosi szállodák egyaránt kedvező előfoglalásokról számoltak be

- ismertették a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) közös sajtótájékoztatóján kedden Budapesten.

Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője ismertette, hogy a fővárosban idén január-áprilisban 2,9 millió vendégéjszakát regisztráltak, ezek 90 százalékát a szállodákban. A bővülés a vendégéjszakák számában 4,6 százalékos, a vendégek számában 5,5 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest.

Könnyid László, az MSZÉSZ elnöke kiemelte: az első négy hónap számai pozitív tendenciát mutatnak, és az év eleje óta tartó növekedés várhatóan folytatódik. Az év első négy hónapjában a szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 7,0 százalékkal, 7,4 millióra emelkedett. Ezen belül a belföldi vendégéjszakáké jelentősen, közel 10 százalékkal bővült.

Bán Teodóra kiemelte, hogy a külföldi vendégforgalom az év első négy hónapjában először emelkedett 1 millió fölé, a külföldi vendégéjszakák száma pedig az időszakban először elérte a 2,5 milliót. A fővárosban eltöltött vendégéjszakák 86 százalékát a külföldiek, 14 százalékát a belföldiek adták - ismertette.

A legnagyobb küldő piacok között az első az Egyesült Királyság, amelyet Olaszország, Németország követett, és bekerült az első tízbe Kína is. A számok visszatükrözik a tavalyi járatnyitások kedvező hatását is: az ukrán vendégéjszakák száma 35,7 százalékkal (Kijev-Budapest járat), a spanyol 20,8 százalékkal nőtt (Valencia-Budapest járat) az első négy hónapban - jegyezte meg, hozzátéve, hogy az amerikai járatnyitások hatása majd az év második negyedévében jelenhet meg.

Kitért arra, hogy csak az áprilisi adatok természetes hullámzást, enyhe visszaesést mutatnak, ami a négynapos húsvéti hosszú hétvége hatásának tudható be: a húsvéti forgalom ugyanis a márciusi statisztikában jelent meg. Komoly fejlődés indult el az ágazatban, Budapest nem szezonális város, az év minden időszakában vonzó úti cél - mondta. Kihívást jelent a rapid turizmus, ahogy más európai városokban is, azaz, a turistaforgalom főleg vidéki régiókban jellemző átmenő jellege.



Könnyid László szintén kitért arra, hogy a belföldi szállásdíj-bevételeket az idei márciusi hosszú hétvégék - március 15-e, és a húsvét - kissé torzította. A régiók között kiemelte, hogy a Dél-Alföld vendégforgalma 14 százalékkal bővült az első négy hónapban. A Balatonon ugyanekkor nem nőtt az átlagár, a tavalyihoz hasonló árszinten lehetett szállást foglalni. Az első négy hónapban a belföldi szállásdíj-bevételek 20 százalékát SZÉP-kártyával fizették ki a vendégek - ismertette.

A nyári időszakról elmondta: Budapesten kedvezően alakul a szezon, a július-augusztusi hónapokban 80 százalék fölötti foglaltság várható.

Hozzátette, hogy vidéken a tavalyi 43 százalékos előfoglaltság után már 50 százalékos az előfoglalások szintje. Az átlagos foglalási érték nyárra 13 százalékkal 75 ezer forintra emelkedett a Szállás.hu adatai szerint. Ennek egyharmada szállodákba, egyharmada apartmanokba szól.

Ismertette: a közösségi szállásmegosztók által kínált szobák (airbnb) száma az elmúlt két évben 8 ezerről csaknemák14 ezerre nőtt, a terület szabályozását fontosnak nevezte. A munkaerőpiaci helyzet feszült, ahogy más ágazatokban is az, azonban a szakma a nyári szezonra felkészült - közölte Könnyid László.
A két szervezet korábbi megállapodása alapján együttműködik Budapest turizmusának fejlődését célzó lobbitémákban, és a budapesti forgalomélénkítő kampányokban - közölték.

Címkék: turisztika, turizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.