Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2021. Március 29. 12:09, hétfő | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Franciaországban emelkednek a kórházi mutatók, a kormány kivár az újabb korlátozásokkal

Franciaországban emelkednek a kórházi mutatók, a kormány kivár az újabb korlátozásokkal

Miközben az őszi hullám tetőzéséhez közelítenek a koronavírus-járvány kórházi mutatói Franciaországban és a szakemberek újabb korlátozásokat szorgalmaznak,

Emmanuel Macron államfő egyelőre még nem szeretne a "harmadik utasnak" nevezett kormánystratégián változtatni, de nem zárt ki a közeljövőben újabb szigorításokat.

A brit fertőzőbb vírusvariáns okozta harmadik hullám elsősorban abban tér el az előző két járványhullámtól, hogy miután területileg nagyon különböző a fertőzöttség, a kórházak leterheltsége is megyénként változó és az idősebbek egyre nagyobb arányú átoltottságának köszönhetően a halálozás kisebb mértékű. A súlyos betegek aránya viszont nagyobb és számuk napról napra nő.

A kormányzat eddig inkább a helyi szintű korlátozásokkal és az oltási kampány gyorsításával akarta a brit variáns terjedését megfékezni, jóllehet egyre több szakember szerint elkerülhetetlenné vált az országos szintű szigorítás.

"Még semmi nem dőlt el" - mondta Emmanuel Macron a Le Journal du dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban, jelezve, hogy kész újabb szigorításokra. Ugyanakkor továbbra is helyes döntésnek tartja azt, hogy januárban nem hirdetett ki általános karantént, miután a harmadik hullám nem robbanásszerűen érkezett.

"A következő napokban megvizsgáljuk az eddigi korlátozó intézkedések hatásait, és ha szükséges, hozzunk új rendelkezéseket" - hangsúlyozta az államfő, nem tagadva, hogy kritikussá vált a helyzet az országban.

Azokon a területeken, ahol három héttel ezelőtt hétvégi karantén lépett életbe, mostanra a felére csökkent a fertőzötteknek a lakossághoz viszonyított aránya, országszerte viszont eközben nőttek a mutatók, s a napi új esetszám átlaga a héten már 36 ezer volt, ami 24 százalékos emelkedés az előző héthez képest.

A pozitív tesztek aránya 8 százalék, a reprodukciós ráta pedig 1,18.

Az eddigi intézkedések kiértékelésére, illetve az esetleges újabb korlátozások megvitatására szokás szerint a szerdai kormányülés előtt ül össze az egészségügyi védelmi tanács.A kórházakban egyelőre kevesebb - mintegy 27 ezer - beteget ápolnak, mint az előző két hullám idején, de a súlyos betegek száma vasárnapra elérte az őszi hullám csúcspontját. Akkor 4903-an, jelenleg 4872-en vannak az intenzív osztályokon (az egy évvel ezelőtti első hullám tetőzésekor 7200-an voltak).

Az elhunytak száma a járvány kezdete óta meghaladta a 94 ezret.

Az előző két lezáráshoz képest kevésbé szigorú karanténintézkedés jelenleg a száz megyéből 24-ben van érvényben, s a franciák 35 százalékát érinti. Az otthoni munkavégzés mellett a lakhelyet el lehet hagyni, időkorlát nélkül, de csak 10 kilométeres körzetben, a kültéri gyülekezés hat főig engedélyezett, a megyék közötti közlekedés viszont tilos, kivételt csak a halaszthatatlan vagy a hivatalos ügyek jelentenek. Ezeken a területeken csak az alapvető létszükségleti cikkeket árusító üzletek nyithatnak ki.

A kijárási korlátozás az egész országban este 7 óra és reggel 6 óra között van érvényben.

"A következő napok küzdelme egyszerű. Pragmatizmus és a vírushoz alkalmazkodó válasz, olyan korlátozó intézkedésekkel, amelyekkel az egészségügyi dolgozókat és a veszélyeztetetteket védjük" - mondta az elnök az interjúban.

A fővárosi régió 41 kórházának válságügyi igazgatója szerint "katasztrofális egészségügyi helyzet" alakult ki Párizsban, s fel kell arra is készülni, hogy az orvosoknak válogatniuk kell majd a betegek közül azért, hogy "a lehető legtöbb életet mentsenek meg". A Le Journal du dimanche hetilapban közétett írás aláírói szerint "már most tudható, hogy két héten belül a kapacitások betelnek".

A párizsi agglomerációban a magánkórházak bevonásának és a nem sürgős beavatkozások elhalasztásának köszönhetően 2200-ra bővült az eredetileg rendelkezésre álló 1700-ról az intenzív ágyak száma. A súlyos betegek száma pedig jelenleg 1800 körül van a fővárosban és környékén.

Európai kivételnek számít az, hogy a francia iskolák továbbra is nyitva vannak, miután a kormány szerint a hátrányos helyzetű tanulókat fenyegető leszakadás eddig nagyobb kockázatot jelentett, mint a vírus.A hivatalos adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a 14 év alatti korosztályban a március 15. és 21. közötti héten 31 százalékkal nőtt a fertőzöttség az előző héthez képest, jóllehet a kórházban ápolt 27 ezer fertőzött közül vasárnap csak 126-an voltak 20 évnél fiatalabbak.

A 61 ezer oktatási intézmény közül eddig 150 zárt be azért, mert az osztályokban több fertőzött is volt, a szám egy hét alatt a duplájára nőtt. A nyitva tartó iskolák 530 ezer osztálya közül 3300-ban szünetel az oktatás azért, mert legalább egy tanuló tesztje pozitívnak bizonyult. A tanulókat rendszeresen szűrik nyálteszttel.

A pedagógus szakszervezetek többsége hetek óta követeli az iskolák bezárását, amit ellenzéki politikusok, többi között Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke is támogat. Emmanuel Macron szerint a kérdés "nem tabu, de csak végső megoldás lehet, és korlátozott időre". A kormányzat nem titkolt szándéka, hogy az április elején kezdődő tavaszi szünetig nyitva tartsa az iskolákat, miközben a kiemelt oltóközpontokban tovább gyorsítja az oltási kampányt. A jövő héten hárommillió adag érkezik az országba, amelyet azonnal fel akarnak használni.

Az országba eddig beérkezett 12 millió oltóanyagból eddig 7,75 millióan (11,5 százalék) kapták meg az első dózist, 2,65 millióan (4 százalék) pedig mindkét komponenst.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 08:32, szerda | Külföld

Kijev határozott választ vár az EU-tól a gazdatüntetések miatti ukrán-lengyel határzárra

Tájékoztatták az Európai Bizottságot az ukrán hatóságok az ukrán-lengyel határzárral kapcsolatos helyzetről, és határozott választ várnak -

2024. Február 21. 08:30, szerda | Külföld

Putyin: teljesen orosz ellenőrzés alá került a Dnyeper bal partja Herszonban

Orosz ellenőrzés alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott

2024. Február 21. 06:00, szerda | Külföld

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

2024. Február 16. 14:30, péntek | Külföld

Meghalt a börtönben Putyin politikai ellenfele, Alekszej Navalnij

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus - közölte pénteken az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN).