Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 28. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Franciaországban nyert nagydíjat a magyar rövidfilm

Franciaországban nyert nagydíjat a magyar rövidfilm

Nagy Dénes Lágy eső című rendezése nyerte a franciaországi Angers-ban megrendezett „Premiers Plans” filmfesztivál zsűrijének nagydíját.

A pályakezdő filmesekre fókuszáló rangos eseményen a legjobb európai rövidfilm díját nyerte el a magyar fiatalember 28 perces alkotása.

A január 17-26. között idén 26. alkalommal megrendezett seregszemle nemzetközi zsűrijében részt vett Maria de Medeiros portugál színésznő-rendező, akit többek között a Ponyvaregény-ből ismer a nagyvilág, és Elisa Lasowski holland színésznő is a Trónok harca tévésorozatból.

Nagy Dénes Lágy eső című munkáját a cannes-i fesztivál Rendezők Kéthete programjában láthatta először a nemzetközi közönség. A film korábban elnyerte a Friss hús rövidfilmfesztivál közönségdíját Budapesten, majd a legjobb fikciós film díját a portugáliai Vila do Conde, és a nizzai rövidfilmfesztivál fődíját tavaly.

Az azonos című Tar Sándor novella adaptációja egy nevelőotthonban nevelkedett serdülő fiúról szól, aki beleszeret osztálytársnőjébe, és képtelen szerelmét normálisan megvallani. A feloldhatatlan feszültség ellenállhatatlanul sodorja a főszereplőt. Az amatőr főszereplőkkel forgatott film egy elmaradt kistelepülésen játszódik ma Magyarországon.

Nagy Dénes rendező, a film operatőrével, Dobos Tamással közösen írta a forgatókönyvet. A Lágy eső magyar-belga koprodukcióban készült a Campfilm Production (Budapest) és a Novak Prod (Brüsszel) gyártásában, producerei László Sára, Gerő Marcell és Olivier Dubois. A film elkészültét az NKA, a FilmJus Alapítvány, a belga filmalap és a svájci Vevey Ville d’Images Alapítvány is támogatta.

Nagy Dénes 2009-ben rendezőszakon végzett Szász János osztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE). Egy évet töltött a világhírű Berlini Filmakadémián (DFFB). Egyetemi évei alatt számos rövidfilmet készített, melyek jelentős fesztiválokat is megjártak: Kovács Éva (Tampere Rövidfilm Fesztivál, 2006), a Russian Playground (Cannes-i Kritikusok Hete, 2009). A Vmeste (Együtt) című rövidfilmje számos magyar és nemzetközi fesztiválon szerepelt sikerrel: 2008-ban elnyerte a Magyar Filmkritikusok rövidfilm díját, 2007-ben versenyben szerepelt az európai rövidfilmek fesztiválján a franciaországi Brestben, a Cottbus-i Filmfesztiválon Németországban, és a 38. Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb rövidfilm rendezői díját.

Nagy Dénes legújabb rendezését, a Bukta Imre kortárs képzőművész főszereplésével készült Másik Magyarország – Töredékek egy falu hétköznapjaiból című dokumentumfilmet a napokban tűzi műsorra Hollandia elsőszámú nemzetközi filmfesztiválja Rotterdamban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során