Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Február 17. 17:09, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Gajdos István: totális egynyelvűséget vezetne be Ukrajnában az ellenzék

Gajdos István: totális egynyelvűséget vezetne be Ukrajnában az ellenzék

Nemcsak az alkotmánnyal és Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, de a józan ésszel is ellentétes az ellenzéki pártok képviselői által beterjesztett "ellennyelvtörvény" - fejtette ki véleményét Gajdos István, az ukrán törvényhozás egyetlen magyar képviselője hétfőn közleményben, amelyet sajtószolgálata juttatott el az MTI-hez.

"Totális ukránosítás, egynyelvűsítés várna az országra, így ránk, magyarokra is, amennyiben elfogadnák e dokumentumot. Az ellenzéki tervezet egyszerűen semmibe veszi azt a több mint tízmillió ukrajnai polgárt, akik nem ukránnak, hanem más nemzetiségűnek tartják magukat, tagadva államalkotó szerepüket: őket külföldiekké, nyelvüket pedig idegen nyelvvé nyilvánítja" - hangsúlyozta Gajdos István.
A képviselő emlékezetett arra, hogy 2012-ben fogadta el a jelenleg hatályos, az állami nyelvpolitika alapjairól szóló törvényt. "Ez a haladó szellemű, az európai értékeket előtérbe helyező jogszabály, egyebek mellett regionális státuszt biztosít az országban élő számos kisebbség, közöttük a magyar közösség nyelvének" - mutatott rá.
A nyelvtörvény értelmében az ukrán maradt az ország hivatalos nyelve, de a kisebbségek hivatalosan is használhatják anyanyelvüket, ha arányuk eléri a 10 százalékot egy közigazgatási egységen belül.
Gajdos István tájékoztatása szerint az ukrán törvényhozás emberi jogi, kisebbségi és a nemzetiségek közötti kapcsolatok kérdéseivel foglalkozó - ellenzéki többségű - bizottsága már támogatásáról biztosította az ellenzékiek által benyújtott "ellennyelvtörvényt", és továbbította azt a kulturális bizottságnak.
Kifejtette, hogy az ellenzék azokat, akik nem kellő szinten tudnak ukránul, nem csupán bizonyos tisztségek betöltésétől és hivatások gyakorlásától tiltaná el, hanem korlátozná még a választhatóságra való jogukat is. Nem lehetne belőlük sem parlamenti, sem megyei, sem járási, sem városi, de még falusi képviselő sem. A közéletben és a hivatalokban csak akkor lehetne alkalmazni valamely kisebbség nyelvét, ha az adott településen élőknek legalább a fele e kisebbség képviselője. Hozzátette, hogy ráadásul ezt sem minden közigazgatási egységben engednék meg, legfeljebb a járási alárendeltségű városokban.
A kormánypárti magyar politikus értelmezése szerint az ellenzék hasonló szigorításokat vezetne be a nemzetiségi iskolák tekintetében is. Csak azokon a településeken - legfeljebb járási alárendeltségű városokban - működhetnének ilyen oktatási intézmények, ahol az adott nemzeti kisebbség képviselői teszik ki a teljes lakosság legalább 50 százalékát, továbbá a felső osztályokban csak az államnyelven oktatnák a tantárgyakat.
"Ez pedig ellentétes az alkotmány 53. cikkelyének azon passzusával, amely garantálja, hogy anyanyelvükön tanulhatnak országunk polgárai. Ez alapján Beregszászon, a kárpátaljai magyarság központjában egyetlen állami, illetve önkormányzati magyar iskola, vagy óvoda sem működhetne" - emelte ki a politikus.
Hozzáfűzte, hogy a tervezet alapján korlátozásokat vezetnének be a nemzetiségek nyelvén sugárzó rádiókban és televíziókban, a nyomtatott médiában is.
Aggasztónak nevezte, hogy nemcsak a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt, de a másik két ellenzéki parlamenti erő, a Haza (Batykivscsina) és az Ütés (UDAR) párt is támogatja ezt a javaslatot. "Ez utóbbiak ugyanis fennen hirdetik az európai értékeket, de úgy látszik, hogy csak Brüsszelnek szánt szavak ezek" - jegyezte meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése