Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Május 31. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Génmutáció okozhatja a szem-melanomát

Génmutáció okozhatja a szem-melanomát

A kutatók felfedezték, hogy két génmutáció hogyan okozhat melanomát a szemen, amely a szerven lévő leggyakoribb daganatos megbetegedés. A gének működésének megértésével jobb, hatékonyabb kezelést tudnak majd kifejleszteni a kutatók - írja a Fox News.

Egereken végzett kutatásuk során a szakembereknek az említett gén célzott kezelésével lassítani tudták a rákos megbetegedés előrehaladását. 'Azt már a tanulmány előtt is tudtuk, hogy ez a két génmutáció rákot okoz, azonban a mögötte lévő mechanizmus nem volt ismert. Amennyiben meg tudjuk fejteni, miképpen okoznak daganatos megbetegedést, úgy célzott kezeléssel meg lehetne előzni a szem-melanoma kialakulását' - mondta Kun-Liang Guan, a San Diego Moores Cancer Center professzora, a tanulmány szerzője.

A szem, vagy más néven uveális melanoma a szivárványhártyán kialakuló daganat, ami gyakran átterjed a májra, így a páciens 2-8 hónappal a diagnózist követően életét veszti.

Két genetikai mutációt - a GNAQ és a GNA11 - már régóta összefüggésbe hoztak az uveális melanomával, a páciensek 80 százalékánál ugyanis jelen van ez a génmutáció. Most egy, a szem megfelelő vérér-működésére alkalmazott gyógyszert próbáltak ki egereken. Ahogy arra a kutatók előzetesen számítottak, a gyógyszer sikeresen megállította a melanoma terjedését.

A mostani eredmény segíthet olyan célzott kezelések kifejlesztésében, amelyek akár meg is előzhetik a rákos betegség kialakulását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal