Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. Január 22. 11:39, szerda | Helyi

Grundfos – új gyártósorok beüzemelése Tatabányán

Grundfos – új gyártósorok beüzemelése Tatabányán

Munkahelyteremtő beruházás - új termékek gyártása a Grundfos Magyarország Gyártó Kft-nél az Új Széchenyi Terv segítségével

A tatabányai Grundfos Magyarország Gyártó Kft. 2011 júliusában pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv, Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretén belül a “Komplex technológiai fejlesztés és foglalkoztatás támogatása” tárgyú felhívásra. A pályázat tárgya: jelentős munkahelyteremtéssel járó beruházások a Grundfos Magyarország Kft. tatabányai telephelyén.
A vállalat 757.619.564 Ft támogatást nyert a 3,78 milliárd forint összköltségvetésű projekthez, amelyben a vállalt munkahelyteremtés 50 fő volt. A project befejezése a tervezett időpontra – 2013. december 31.-re megtörtént, a záró ünnepség 2014. január 22-én, szerdán volt.

A komplex beruházás lehetőséget biztosít a Grundfos gyártókapacitásai, a termékválaszték, valamint a K+F tevékenység bővítésére. A fejlesztés bér és járulék költséget, ingatlan beruházást, valamint eszközbeszerzést tartalmaz. A gyártott villanymotorokat és a szivattyúkat a gazdaság számos területén alkalmazzák és jellemzően export piacokon kerülnek értékesítésre.

A vállalatcsoport vezetősége 2010 során döntött az új frekvencia szabályzós villanymotor - projekt nevén a SaVer - és az új generációs szennyvízszivattyúk - projekt nevén Poseidon – magyarországi gyártásáról. Mindkét új gyártósoron 2013 év folyamán elindult a termelés. Ez nagyon jó hír a magyarországi Grundfos minden dolgozója és érintettje számára, mivel az új termékekkel a vállalatnak lehetősége nyílik még jobban kiszolgálni a piacok növekvő igényeit.
A két új gyártósoron a mai létszám eléri a 80 főt, 2014-re a tervezett harmadik műszak beindításával előreláthatóan több mint 100 főnek ad majd munkát.

A Grundfos az állandó mágnes technológia alkalmazásával a SaVer motorral a szuper prémium hatékonysági szintet tűzte ki célul megelőzve a követelményeket. Ezt a terméket kizárólag Magyarországon gyártják a világpiac részére. Ez és az ehhez hasonló projektek támogatják a Grundfos fenntartható stratégiáját, valamint hosszútávon biztosítja a magyarországi gyáregységek versenyképességét.

A gyártósorok beruházásai mellet lehetőség nyílt irodák és öltözők bővítésére is, és az új épületrészben helyet kapott egy professzionálisan felszerelt fitneszterem, amely a dolgozók rekreációját és egészségmegőrzését szolgálja. Ennek a területnek része még egy „networking” terület, amely főleg az Y és Z generációk elkötelezettségének növelését hivatott támogatni.

A tatabányai beruházásokkal párhuzamosan a vállalat 2013 során, Székesfehérváron átadta az új negyedik gyárát. Az új épület 24.000 m2 területen helyezkedik el, a termelési és ezt kiszolgáló területen kívül 1500 m2 területen technológiafejlesztés folyik majd, további 2500 m2 területen a kutató labor helyezkedik el, amely egységeket akár 120 kutató mérnöknek helyet adó 1700 m2 fejlesztési iroda irányít. A legutóbbi projektek bevezetésével a nagy szivattyúkat is gyártó tatabányai gyár befogadóképessége elfogyott és ezért volt szükség egy új gyár megépítésére. A már 2007-ben megalakított K+F mérnöki csapat és a technológiafejlesztési csoport (TC) együttesen ma már több mint 60 mérnökkel dolgozik termék és technológiafejlesztésen - nemcsak a magyarországi gyárainknak.

A négy létesített üzemben a motorgyártás mellett, a piacvezető keringető, nyomásfokozó és szennyvíz szivattyúk több típusát szerelik össze, amelyek főként nagy beruházások, illetve ipari létesítmények hűtő-és fűtő rendszereinek működését, a széles felhasználási körű szennyvíz és szürkevíz szivattyúk pedig a csatornahálózatokban a kommunális és ipari szennyvíz, ill, a csapadékvíz összegyűjtését biztosítják.

Mindezen nagy termékskálával a magyarországi Grundfos ma már nagyon széles körben járul hozzá a Vállaltcsoport teljesítményéhez, a négy gyárban összesen 85.000 m2 termelési területtel rendelkezik, amelyből közel 70.000 m2-en már folyik a termelés

A magyarországi gyáregységek ma 2173 főt alkalmaznak. Ebből közel 90 fő megváltozott munkaképességű dolgozó. Így az aktív teljes, munkaidőre számolva a vállalat 1982 fővel járul hozzá a világszerte 19000 főt foglalkoztató cégcsoport összlétszámához. Fennállása óta a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. bevétele évről-évre nőtt, 2013-es árbevétele meghaladta a 126 milliárd forintot.A Grundfos Csoportot 73 vállalat képviseli a világ 45 országában. A 73 vállalatból 50 értékesítéssel és szervízeléssel foglalkozik. A magyarországi értékesítési és szerviz központ, a Grundfos Hungária Kft. Törökbálinton található, amely világszínvonalon, a kellő rugalmassággal igyekszik kielégíteni a helyi igényeket. A szivattyúk alkalmazástechnikai kérdéseiben jártas mérnökei támogatást nyújtanak az épületgépészet, a különböző ipari folyamatok, a vízellátás és szennyvízkezelés, az öntözés, adagolás és fertőtlenítés területén tevékenykedő ügyfelek számára.

A harmadik Grundfos szervezet, a Grundfos Pénzügyi és Informatikai Szolgáltató Központ (Grundfos Shared Service Centre) 2010 elején nyitotta meg kapuit Budapesten. Ma már több mint 150 pénzügyi és informatikai szakember segítségével nyújtunk pénzügyi és informatikai szolgáltatásokat az európai Grundfos vállalatoknak.

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. alapítása óta megkülönböztetett figyelmet fordít a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására. A 2001-ben megalakított rehabilitációs csoport folyamatosan fejlődött a gyárak növekedésével. A létszámuk bővítésére a Konszenzus Alapítvány, a székesfehérvári Regionális Képző Központ és a Grundfos közös konzorciuma programot, modellt dolgozott ki amellyel ma már 90 főre nőtt a létszám. E programban személyre szabott képzéssel és munkalehetőséggel segítik a fogyatékkal élők beilleszkedését. A módszer nagyon egyszerű: a maradandó képességek alapos feltárása után személyre szabott szolgáltatási terv készül, a munkahelyi beilleszkedést pedig a munkahely kipróbálása is segíti. A jelentkezőket az alapítvány fogadja és készíti fel a munkára, a képző központ végzi el a vizsgálatokat és képzési programokat szervez részükre. Ezen program eredményeképpen 2011 és 2013 évek során megnyertük a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Fogyatékosság-barát Munkahely kitüntetését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya