Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. November 24. 06:28, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Így látja a szlovák minisztérium Boldoghy Olivér esetét

Így látja a szlovák minisztérium Boldoghy Olivér esetét

Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozó esete a magyar állampolgársági törvény nem sztenderd módosításának következménye.

Állítja a szlovák külügyminisztérium állásfoglalásában, amely szerint az állampolgárság elveszítése egy másik állampolgárság önkéntes felvétele miatt nem ellentétes az európai normákkal. Semjén Zsolt ezzel szemben azt mondta: az ügy rávilágít arra, hogy mennyire ellentétes az EU étoszával az, amit Szlovákia ebben a kérdésben képvisel.

Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozó esete – akitől a magyar állampolgárság felvétele miatt a szlovák hatóságok megvonták a szlovákot – a magyar állampolgársági törvény nem sztenderd módosításának következménye, miszerint Budapest nem a reális kötődés, hanem az etnikai elv alapján adja az állampolgárságot. Egyebek között ezt állítja a szlovák külügyminisztérium szerdán délután Pozsonyban kiadott állásfoglalásában.

Az állásfoglalás szerint az állampolgárság elveszítése egy másik állampolgárság önkéntes felvétele következtében nem ellentétes az európai normákkal, s ezt a szabályozást az Európai Unió több tagállama ismeri. A pozsonyi külügyminisztérium – áll a dokumentumban – továbbra is szorgalmazza, hogy az állampolgársági problémát kétoldalú szlovák–magyar párbeszéddel oldják meg.

Mint ismert, a szlovák belügyminisztérium megvonta Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozótól szlovák állampolgárságát, miután nyáron felvette a magyar állampolgárságot.

Szlovák nagykövet: A törvény megfelel az előírásoknak

A budapesti szlovák nagykövet szerdán az MTI-t úgy tájékoztatta: Németh Zsolt külügyi államtitkárral folytatott megbeszélésén hangsúlyozta, hogy országa állampolgársági törvénye megfelel a nemzetközi előírásoknak és gyakorlatnak, és Boldoghy Olivért nem fosztották meg szlovák állampolgárságától, hanem azt a törvény értelmében elveszítette.

Peter Weiss nagykövet – mint közölte – az előző napi megbeszélésen kiemelte: a szlovák állampolgársági törvény teljes összhangban van az ország nemzetközi vállalásaival, főleg az európai állampolgársági egyezmény hetedik cikkével, valamint az európai joggal. A nagykövet hozzátette, hogy néhány EU-ország törvényei azonos vagy hasonló rendelkezéseket tartalmaznak.

A nagykövet az MTI megkeresésére azt is közölte: a találkozón megismételte az államtitkárnak azt a pozsonyi kérést, hogy a Magyarország és Szlovákia tartson kétoldalú tárgyalásokat állampolgársági ügyekben. „Sajnálatos, hogy ez irányú megkereséseinket mindeddig figyelmen kívül hagyták” – fogalmazott a nagykövet.

Megjegyezte, a sajtónyilatkozatokon keresztüli véleménycsere nem megfelelő mód arra, hogy ezt az érzékeny kérdést kedvezően rendezni lehessen. „Fontosnak tartjuk, hogy a lehető leghamarabb szakértői konzultációk kezdődjenek a kérdésben, az államtitkár erre a kérdésre sajnos nem reagált” – közölte az MTI-vel a budapesti szlovák nagykövet Németh Zsolttal folytatott megbeszélésével kapcsolatban.

A felvidéki magyar vállalkozó, Boldoghy Olivér ügye és szerepe egyfajta „felkiáltójel”, és a magyar kormány minden jogi és más segítséget megad a szlovák állampolgárságától megfosztott férfinak - emelte ki Semjén Zsolt a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) tizedik plenáris ülésén szerdán a Parlamentben. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes jelezte: Magyarország jogsegélyt nyújt mind Boldoghy Olivérnek, mind sortársainak, mint fogalmazott, „nemzettársainknak”. Azt mondta: ez az ügy messzemenően rávilágít arra, hogy mennyire ellentétes az Európai Unió étoszával az, amit Szlovákia ebben a kérdésben képvisel. Semjén Zsolt egyben sajnálatát fejezte ki, hogy a szlovák kormányban részt vevő Híd-Most pártnak és a jobbközép kormánynak nem sikerült ígéretét valóra váltania, megszüntetnie a szlovák „ellentörvényt”, amely jogfosztással fenyeget, és azt meg is valósítja a magyar állampolgárság felvétele esetén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.