Városlista
2020. szeptember 19, szombat - Vilhelmina

Hírek

2011. Augusztus 08. 15:49, hétfő | Helyi

Gyakorlati tanácsok külföldi utazáshoz

Gyakorlati tanácsok külföldi utazáshoz

Legyen az tengerparti nyaralás, vagy akár téli síelés, érdemes alaposan felkészülni egy-egy külföldi út előtt. A Magyar Rendőrség hasznos tanácsait olvashatják cikkünkben.

► Ismerje meg a felkeresendő ország legfontosabb szabályait, szokásait, amelyeket az ott-tartózkodása során be kell majd tartani, viselkedésével, öltözködésével tartsa tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat.
 

► Alaposan tanulmányozza át a Külügyminisztérium honlapján megjelentetett, az egyes országokról külön-külön elkészített beutazási feltételeket, valamint konzuli tárgyú tájékoztató kiadványokat, emellett tanácsos a honlapon szereplő listákból kigyűjteni a felkeresni kívánt országokban működő nagykövetségek, főkonzulátusok, tiszteletbeli konzuli képviseletek címeit, telefonszámait.
 

► Külföldre történő utazás előtt kössön általános, mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást.
 

► Soha ne váltson pénzt illegális pénzváltóknál, könnyen előfordulhat, hogy hamis pénzt kínálnak, illetve egyéb módon károsítják meg a turistákat.
 

► Utcai pénzváltásnál az a veszély is fennáll, hogy bűnözők kifigyelik mennyi pénzt tart magánál.
 

► A szállodában amennyiben arra lehetőség van, vegyen igénybe értékmegőrzőt.
 

► A szállodai szobán kívül tartózkodásakor soha ne hagyjon elöl értéktárgyat, távozáskor a szoba ajtaját, ablakát mindig zárja be, így védve értékeit a besurranó tolvajoktól.
 

► Gépkocsival történő utazáshoz rendelkeznie kell zöldkártyával és nemzetközi kötelező biztosítással, szükség esetén szerezzen be nemzetközi vezetői engedélyt.
 

► Nyomatékosan felhívjuk a külföldre utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a kábítószerrel való visszaélést a világ számos országában nagyon szigorúan büntetik. A kábítószerrel való visszaélést az országok eltérően ítélik meg. Nemcsak a kábítószer csempészet tartozik ebbe a bűncselekményfajtába, de sok országban ide sorolják a kábítószer még legkisebb mennyiségű birtoklását is. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények igazságszolgáltatási megítélése is különböző. A büntetés a pénzbírságtól a halálos ítéletig terjedhet. Kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények esetén az óvadék ellenében történő szabadon bocsátást sok ország még akkor sem alkalmazza, ha egyébként az óvadék használata bevett gyakorlatnak is számít.
 

► A magyar állampolgároknak Magyarország teljes jogú schengeni csatlakozását követően is maguknál kell tartani személyazonosításra alkalmas irataikat a schengeni tagállamokban, hiszen igazoltatásra és a határrendészet által végrehajtott mélységi ellenőrzésre hazánk schengeni csatlakozása után is sor kerülhet. Személyazonosításra alkalmas okmány az útlevél és a személyazonosító igazolvány.
 

► Ha külföldön elvesztette, vagy ellopták úti okmányait, kérjük, feltétlenül vetessen fel erről jegyzőkönyvet a helyi rendőrségen, és a rendőrségi jegyzőkönyv birtokában forduljon az illetékes magyar külképviselethez. A konzul ebben az esetben Ideiglenes úti okmányt állít ki a magyar állampolgárok számára, amellyel akadály nélkül haza lehet térni Magyarországra. Noha a schengeni tagállamok között schengeni csatlakozásunkat követően határellenőrzésre természetesen nem kell számítani, kérjük, a szomszédos schengeni tagállamokból történő hazautazást kivéve, ne induljon haza úti okmány nélkül!
 

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 17. 09:32, csütörtök | Helyi

Hátrányos helyzetű gyerekeknek épült Tatabánya legújabb játszótere

Új játszóteret vehettek birtokba a főleg hátrányos helyzetű családok lakta tatabányai Hatos telep legfiatalabb lakói szeptember 15-én.

2020. Augusztus 25. 09:05, kedd | Helyi

Akár évekig magányosak a nagytestű kutyák a menhelyen: profi fotókkal és kozmetikussal kampányolnak Tatabányán

Örökbefogadást támogató közös akcióba kezdett a Bridgestone gyár a helyi állatotthonnal

2020. Július 31. 11:47, péntek | Helyi

Az autós nyaralás az idei sláger

A felnőtt lakosság kétharmada határozott úgy, hogy idén sem hagyja ki a nyaralást, 96%-uk pedig autóval szándékozik eljutni úti céljához.