Városlista
2020. március 30, hétfő - Zalán

Hírek

2011. Június 27. 01:37, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: http://mti.hu

Györfi Sándor készíthet Árpád-szobrot Tatabányán

Györfi Sándor készíthet Árpád-szobrot Tatabányán

Tatabánya önkormányzata a karcagi Györfi Sándor szobrászművészt bízta meg a város központjába tervezett Árpád-szobor elkészítésével.

A szobor a pajzsra emelés szimbólumát jeleníti meg. A fejedelem ötnegyedes, életnagyságú, bronzból készült alakja egy dombon áll, melyet zöld gránitból kialakított pajzsforma fed le - tájékoztatta Schmidt Csaba polgármester pénteken az MTI-t.
A dombot, a vezérek jelképeként a pajzshoz felfutó zöld gránitlap sávok tagolják. A fényezett felületen honfoglalás kori, vésett motívumok ölelik körbe Árpád szobrát. Az emlékmű elkészítésére a tereprendezés költségein túl 24 millió forintot hagyott jóvá a tatabányai önkormányzat. A szobor felállítása kapcsolódik a városközpont mintegy egymilliárd forintos felújításához.
Az átalakítás során a képviselő-testület tanácstermének korábbi helyén kávézót és éttermet nyitnak, valamint számos pihenőövezetet hoznak létre, új utcabútorokat állítanak fel, a Szent Borbála téren koncertekre alkalmas pavilont emelnek, az Árpád Hotel mellett pedig mélygarázs és üzletház épül.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 29. 18:06, vasárnap | Kék hírek

Közlekedési vitából lett brutális verés és orrcsonttörés

A zalaegerszegi rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.

2020. Március 29. 17:03, vasárnap | Belföld

Bankszövetség: a magyar bankrendszer a koronavírus-járvány idején is stabil

A magyar bankrendszernek magas a tőkeellátottsága, stabilan működik, a járvány korábbi szakaszában a lakosság részéről jelentkező nagyobb készpénzigényt is tudta kezelni

2020. Március 29. 15:33, vasárnap | Belföld

Katonák is segítik a kijárási korlátozás betartását

A rendőrséggel együttműködve a Magyar Honvédség Katonai Rendészeti Központ katonái segítik a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozás betartatását reggel 8 órától - írta a honvedelem.hu szombat este.

2020. Március 29. 14:00, vasárnap | Életmód

A népesség közel egyötöde különösen veszélyeztetett koronavírus szempontjából

A koronavírus-járvány szempontjából különösen veszélyeztetettek az idősebb, 65 éves vagy annál idősebb korosztályba tartozók, akik a lakosság 19,3 százalékát képviselik Magyarországon