Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 26. 13:13, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Gyurcsány: a DK elnöke nem alku tárgya

Gyurcsány: a DK elnöke nem alku tárgya

A demokratikus ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalásokon a Demokratikus Koalíció (DK) "nem eladó és a DK elnöke nem alku tárgya" - mondta egy szerdai budapesti háttérbeszélgetésen Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök hozzátette: az összefogásnak két nagy akadálya is van, amelyek az MSZP és az Együtt-PM, illetve a DK és az Együtt-PM egymáshoz való viszonyában rejlenek.

A Demokratikus Koalíció elnöke ezzel azokra a meg nem erősített hírekre reagált, amelyek szerint neki nem, csak pártjának jutna szerep a formálódó ellenzéki összefogásban.
Egy párt politikáját annak elnöke testesíti meg, ezért egy politikai erő nem engedheti meg, hogy ne az elnöke képviselje programját a törvényhozásban - jelentette ki.
Mindezzel együtt, ha valaki tárgyalni akar bármely kérdésről, annak állnak elébe - tette hozzá. Ha csak azt nem kéri valaki, hogy "operáltassam át magam nővé", minden javaslat megfontolható és megtárgyalható, mert nincs olyan indítvány, amelyik sértené a DK-t - jelentette ki.
Az összefogásnak két nagy akadálya van, amelyből az első az MSZP és az Együtt-PM viszonyában van - ismertette véleményét. Úgy fogalmazott: ez nem program, hanem "ambícióvita", ugyanis az a kérdés, hogy közös vagy egyeztetett jelölteket állítsanak-e. Meglátása szerint az MSZP közös jelöltekre vonatkozó felvetés a támogathatóbb, de ha ezt fogadják el, akkor a listának is közösnek kell lennie. A párhuzamos listák 3-5-el kevesebb képviselői helyet hoznak, ráadásul akkor egymással is versenyezni kell - hangsúlyozta.
Az összefogás második akadálya a DK és az Együtt-PM között zajló, a politikai szemléletről, a múlthoz, a 2002-2010 közötti időszakról viszonyról szóló vita - jelentette ki.
"Nem tudom, hogy lesz-e összefogás, de reméljük és dolgozunk érte" - összegzett. Szavai szerint az átfogó demokratikus összefogás felépítése prioritást élvez, de "mindenki a fejében ott van a B-terv, ha ez nem jön össze".
Ha nem lesz teljes körű megegyezés, akkor el fog indul a tárgyalás az MSZP és a DK között, amelynek során végig kell gondolni, hogy létre lehet-e hozni egy szélesebb körű ellenzéki összefogást az Együtt-PM nélkül. A DK emellett arra is felkészült, hogy önállóan induljanak - mondta.
Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy 830 településen van szervezetük és mind a 106 választókerületben jelen vannak. Mindenütt elindult az egyéni képviselőjelöltek kiválasztása, azzal a feltétellel, hogy a remélt összefogás esetén a többségüknek vissza kell lépnie - tette hozzá.
A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben az ő ismertsége száz százalék körüli és a választók közel nyolcvan százaléka hallott arról, hogy létezik a DK, csak 25 százalék tudja, hogy ő vezeti a pártot. Ezért a nyár második felétől olyan politikai kampányokba és akciókba kezdenek amelyek során "azt kell megtanítani a választóknak, hogy Gyurcsány a Demokratikus Koalícióban politizál".
Azt is megjegyezte, hogy habár az utóbbi egy évben a legtöbb politikai akciót a DK hajtotta végre, most egy, a tavalyinál "akcióintenzívebb" ősszel fognak indítani és ezt körülbelül karácsonyig tartani is fogják.

Címkék: Pártok-DK

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk