Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 26. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Ha céges mutyit lát, szóljon Szabó Máténak!

Ha céges mutyit lát, szóljon Szabó Máténak!

Kedden került a parlament elé, 2014 januárjában el is fogadhatják a közérdekű bejelentésekről szóló törvényjavaslatot. A korrupcióellenes szabályozással a köz-és magánszférában is bárki anonim feljelentést tehet, ha mutyigyanús üzelmeket tapasztal, panaszát pedig az alapjogi biztos, illetve speciálisan képzett ügyvédek és hivatalvezetők fogadják - jelentette be kedden Rétvári Bence államtitkár. Szabó Máté ombudsmant azért választották, mert benne bíznak az emberek, és független a kormánytól.

A vád néha visszapattan

Rétvári szavai szerint a javaslat szervesen illeszkedik a két évvel ezelőtt indított korrupcióellenes kormányzati programhoz, és kedvezően fogadták a témában szervezett civil kerekasztalon is - másrészt, megfelel a nemzetközi elvárásoknak, így az Open Government Partnership-programnak.

A tervezet a közszféra és a magánszféra korrupciós jelenségeire is megoldást nyújthat: előbbiben a kormány 'integrációs vezetőket' jelölne ki, akik egy-egy szervezet működését ellenőriznék, és dolgozói vagy ombudsmani jelzésre kivizsgálást indíthatnak. 'Ilyen szerv már jelenleg is működik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél és a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalnál, s az elért eredmények alapján más intézményekre is kiterjeszthetjük a felügyeletet - hangsúlyozta Rétvári Bence.

A parlamenti államtitkár szerint a szabályozás elsősorban azokat védi, akik közérdekből vagy a transzparencia jegyében tesznek panaszt valamelyik cég, hivatal esetében, és nem vezérli őket egyéni érdek - az alaptalan vádakat kiszűrik, s amennyiben tudatos rágalmazásról van szó, a feljelentő könnyen a vádlott szerepében találhatja magát. Más helyzet, ha egyéni érdeksérelem miatt kerül sor a bejelentésre, ilyenkor a panaszos jogi segítségnyújtásra számíthat.

Az ombudsman mindent lát

Az állampolgári bejelentéseket Szabó Máté ombudsman hivatala fogadja és kezeli, mivel náluk megvan az ehhez szükséges infrastruktúra, és - ahogy Rétvári megjegyezte - az emberek bíznak Szabóban, aki független a kormánytól is. A névtelenség ugyanakkor csak részleges: a bejelentő írásban vagy szóban teheti meg panaszát, amit egy elektronikus rendszer rögzít és számmal lát el - a kívülállók csak ezt a számot, illetve a hozzá csatolt ügy állását látják az ombudsman rendszerében, Szabó viszont ismerni fogja a panaszost. Rétvári szerint erre azért van szükség, hogy a rágalmazási ügyeknek következménye legyen, az OrientPress kérdésére ugyanakkor hangsúlyozta: az ombudsman nem adja ki senkinek ezt a személyes információt. A megkeresés után Szabó Máté - aki egyébként hivatalból is indíthat eljárást - felveszi a kapcsolatot a korrupciógyanúval érintett intézettel, ami 30 napon belül köteles válaszolni levelére. Ezután a hivatal saját integrációs vezetője is folytathatja az ügyet (ha van ott ilyen), illetve az ombudsman is rendőrségi feljelentést tehet.

Neki elmondhatja

A versenyszférában az eddig ismert védelmi rendszer (belső ellenőr, controlling) mellett megjelenik a bizalmi ügyvéd státusza is, aki egy adott céggel köthet szerződést, és a klasszikus jogászi feladatai mellett korrupcióellenes szerepet is betölt. Az alkalmazottak hozzá fordulhatnak, ha munkahelyükön visszaélést tapasztalnak, s ebben védi őket az ügyvéd titoktartási kötelezettsége is. A bizalmi ügyvéd megbízása persze opcionális, erre senkit sem köteleznek, csak egy plusz biztosítékot jelent - mondta el Rétvári, hozzátéve, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen jelenleg több mint 50, integrációs vezető és bizalmi ügyvéd-jelöltet képeznek.

A korrupcióellenes újabb törvényjavaslat mintegy 6-7 törvény (köztük az ügyvédi vagy villamosenergia-szabályozás) módosulásával járhat, Rétvári szerint azonban ez az ősz folyamán megoldható lesz - a bejelentővédelmi rendszerről, mint tényről beszélt, bár tárgyalására csak szeptemberben kerül sor. Az újítások mellett a panaszosok persze a régi módon, az ügyészségnél vagy rendőrségnél is megtehetik bejelentésüket - jegyezte meg Rétvári Bence.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk