Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2015. Július 13. 09:32, hétfő | Helyi

Hagyományaira támaszkodva újult meg óváros

Hagyományaira támaszkodva újult meg óváros

A „Hagyomány és megújulás Óvárosban” elnevezésű, KDOP-3.1.1/D1-13-k-2013-0001 számú projekt Tatabánya Óvárosának funkcióbővítő rehabilitációját célozta meg.

A projekt keretén belül több, az akcióterületen korábban funkció nélküli vagy leromlott állapotú intézmény és közterület újult meg. A városrész egyes útjai, útszakaszai új formát kaptak, valamint megerősítették Óváros közbiztonságát is. A projekt fontos célkitűzése volt, egy élhető városalközpont megteremtése, a városépítészet és az épített környezet értékeinek megőrzése és minőségének fejlesztése révén.
A projekt 1 308 000 000 forint támogatási összegből valósult meg. A projekt ideje: 2014. 04. 28 – 2015. 09. 30. Kedvezményezett: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A projektzáró rendezvény első helyszíne a korábban községházként, majd postaként funkcionáló épület volt, ahogy Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár, Bencsik János országgyűlési képviselő, Schmidt Csaba Tatabánya Megyei Jogú Város polgármestere, a városrész önkormányzati képviselője és dr. Kancz Csaba kormánymegbízott osztották meg gondolataikat a közel egy éve kezdődött projekttel kapcsolatban. Az ünnepi beszédeket követően körbejárták a jövőben a város gazdaságfejlesztő szervezet irodájaként és közösségi, kiállító térként is működő épületet a vendégek, majd átsétáltak a szintén az Európai Uniós projekt keretén belül felújított utakat megtekintve, a Május 1 parkba, amely az elmúlt év folyamán, a hagyományokhoz méltó ám, mindenképp modern köntöst kapott.
A múltat idézik a park bejáratánál elhelyezett csillék, valamint a Gengeliczky László és barátai által faragott, a tanösvény pihenőiben elhelyezett padok. Új szökőkút épült, amit ünnepélyesen beindítottak a parknyitó rendezvényen. A 6000 négyzetméteren megszépült a zöldfelület mellett 9000 cserjét, 1000 virágot és 65 új fát ültettek, valamint 130 új padot és 20 köztéri hulladékgyűjtőt helyeztek ki. Egész nyáron ingyenes szabadtéri programok várják a lakosságot, és szeptemberben újra itt rendezik a Bányász Napokat is.

A projekt a Móra Ferenc Óvoda energetikai korszerűsítésével, a külső nyílászárók cseréjével és külső szigeteléssel kezdődött, amely az elmúlt nevelési évben már jelentős rezsicsökkenést idézett elő az intézményben.

A városrész biztonságát segíti a projekt keretén belül megvalósult térfigyelő kamerák kiépítése. A Ságvári Endre úti kamerák a régi községháza előtti szakaszt, a Ságvári 5-ös és 7-es tömbök környékét valamint a Béke utcát figyelik. A Május 1. parkban elhelyezett kamerák a templom, az Idősek otthona, a színpad és a szökőkút környékét felügyelik, valamint a Gál István lakótelep 414-es tömbje melletti parkolót és a Béke utca – Molnár utca kereszteződését látják.

Az Európai Uniós projekt részeként forgalomtechnikai- és útfelújítási munkálatok is zajlottak. A Ságvári Endre utat felújították, forgalmi rendje átalakult, a Népház út felső szakaszát és a Népház útról a Május 1 parkba vezető bekötőút is új burkolatot kapott. A Molnár utcát, illetve az erről az útról a Május 1 parkban található Római Katolikus templom megközelítését segítő utat is felújították.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya