Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Augusztus 16. 18:10, kedd | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Harmadfokú riasztást adott ki a népegészségügyi központ

Harmadfokú riasztást adott ki a népegészségügyi központ

Harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére szerdán nulla órától péntek éjfélig az országos tisztifőorvos a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlására.

Az NNK és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság MTI-hez kedden eljuttatott közös közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy a hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intették, mert rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.

Azt javasolták: a szabadságukat vízparton töltők a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Kiemelték a napsugárzás elleni védekezés fontosságát is, különösen a gyermekeknél. Magas faktorszámú naptej használatára biztattak, amellyel időről időre újra be kell kenni a gyermeket, főleg ha a vízben játszanak.

Napégés esetén a bőrfelület hűsítését és bőrnyugtató készítménnyel való kezelését tanácsolják, napszúrás tünetei esetén - fejfájás, hányinger, hányás, levertség - pedig bőséges folyadékbevitelt, fájdalomcsillapítást és a napsugárzástól védett helyen tartózkodást javasolják.

Hangsúlyozták: továbbra is tűzgyújtási tilalom van az egész országban, tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. Jelezték: idén már 14 ezer szabadtéri tűz volt.

A kertben bográcsozni, grillezni, szalonnát sütni nem tilos, de amíg ennyire meleg és száraz az idő, inkább senki ne gyújtson tüzet a szabadban - kérték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.