Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Augusztus 05. 09:21, hétfő | Helyi sport

Három aranyérmet is szerzett a tatabányai úszó Durbanban

Három aranyérmet is szerzett a tatabányai úszó Durbanban

Harminchét aranyérem, tizenhat ezüst és huszonkilenc bronz – ez a magyar válogatott mérlege a XIX. Szervátültetettek Világjátéka után

A rangos versenyt július 28-tól augusztus 4-ig rendeztlk meg 49 ország sportolóinak részvételével a Dél-Afrikai Durbanban. Magyarország a nemzetek versenyében a negyedik helyen végzett – olvasható a Magyar Szervátültetettek Szövetsége honlapján.

A magyar válogatott 48 versenyzővel indult, akik között van szív, tüdő, csontvelő, és máj transzplantált, de a többségük veseátültetett, köztük a tatabányai Papp Károly is, aki 2008 óta él új vesével.
A Szervátültetettek Világjátékán a legtöbb versenyszámban korosztályosak a versenyek, ezért van egy-egy sportágon belül több megmérettetés. Vannak, akik szervátültetés után, felnőtt korukban kezdenek el sportolni és versenyezni, miután új szervet kaptak. A fiatalabbak akár komoly eredményekkel is büszkélkedhetnek, vagy azok, akik betegségük előtt is sportoltak, és a transzplantáció után ismét visszatérhettek a versenyszerű sportoláshoz. A Világjátékokra is csak az utazhatott, aki átesett a szigorú sportorvosi vizsgálton, illetve a játékok színhelyein folyamatos orvosi felügyeletet biztosítottak.
A magyarok úszásban összesen kilenc aranyat, öt ezüstöt és 10 bronzérmet szereztek, így az éremtáblázaton a 6. helyen végeztek az úszók között. A ragyogó eredményhez a tatabányai Papp Károly három világbajnoki aranyéremmel és egy ezüsttel járult hozzá. A dobogó legfelső fokára a 100 és 50 méteres mell-, illetve 50 méteres hátúszás után állhatott, míg 50 méter gyorson a második helyen végzett.
A tatai Szendi János a magyar röplabda csapat tagjaként vehetett át aranyérmet, míg asztaliteniszben Csuti Jánossal a férfiak páros mezőnyében harmadik helyezést ért el.
Az utolsó napon az atlétikai versenyekkel zárt a Világjátékok. A pályán a záróünnepség része, hogy minden versenyző befut a pályára, átölelik egymást, „Stay alive!” Maradj életben! – mondogatják egymásnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt