Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Október 09. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Hatalmas vízfolyásokat találtak az Antarktisz jégtábláinak alsó részében

Hatalmas vízfolyásokat találtak az Antarktisz jégtábláinak alsó részében

Hatalmas vízfolyásokat találtak az Antarktisz jégtábláinak alsó részében brit kutatók. Némelyik magassága 250 méter, és több száz kilométer hosszúak is lehetnek.

A jég alatti folyók "partjaiknál" megbontják a jégpáncélt és felgyorsíthatják az olvadást- vélik a kutatók.
Az egyelőre nem világos, hogy miként hatnak a felfedezett folyók a vízen úszó jégtakaró egészére - ismertette a The Daily Telegraph online kiadása a Nature Geoscience című szaklapban megjelent tanulmányt.
Anne Le Brocq, az Exeteri Egyetem tudósa vezetésével brit kutatók műholdfelvételeket és radarok adatait használták fel, hogy megmérjék a nyugat-antarktiszi Filchner-Ronne selfjég, vagyis a parti síkságról a tengerbe benyúló jégtábla vastagságát és méretváltozásait.
A jégtábla alatt eddig ismeretlen, olvadásból eredő víz hatalmas csatornáit vették észre. A felfedezés arra utal, hogy a szárazföld jégtakarója alatt kialakuló vízfolyások továbbszivárognak a tenger felé, és csatornákat vájnak maguknak a jégtáblák alján - vélik a kutatók.
Amikor az olvadás hideg vize eléri a jégtáblát, hatására a melegebb tengervíz felfelé áramlik, és hatalmas csatornákat váj a jég aljába. Korábban úgy gondolták, a szárazföldön olvadó víz vékony rétegekben szivárog a tengerbe, nem gyűlik össze csatornákba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal