Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Március 16. 18:38, péntek | Helyi

Házaspár vette át a Díszpolgári Címet Környén

Házaspár vette át a Díszpolgári Címet Környén

Dr. Pálosné Dr. Bogád Judit és férje, Dr. Pálos Péter vehette át Környe Díszpolgári Címét a község csütörtök esti ünnepségén.

Az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc emlékére rendezett program hagyományosan ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd az ünnepi műsor után a Kegyeleti Parkban koszorúzással zárult.

Bedy Sándor plébános, s Szemeti Ferenc református tiszteletes tartott ökumenikus istentiszteletet csütörtök este a környei önkormányzat 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc emlékére rendezett ünnepségének első helyszínén, a római katolikus templomban, majd a megemlékezés a Polgármesteri Hivatal udvarán folytatódott, ahol Beke László polgármester idézte fel a forradalmi hullámot, amely hazánkban szabadságharccá alakult át, s oly sok dicső napot hozott a honért harcoló honvédeknek.
Igaz, hogy vérbe fojtották a szabadságharcot, de néhány évtized múlva megvalósultak azok a vívmányok, azok a változások, melyért oly sok hős a vérét adta a csatamezőn, vagy a szabadságharcot követő megtorlás során, de a győzelmet nem lehet elvenni tőlük. Ez a győzelem olyan erővel bír, mely a mai napig megadja társadalmi értékeink alapját, a mai napig országunk és a Kárpát-medence egyik legfontosabb ünnepe március 15. A vérrel és az igazság kitörölhetetlen tintájával írt győzelmüket nem lehet elvenni tőlük és tőlünk – fogalmazott a polgármester. Ünnepi beszéde zárásaként úgy vélte: ha azonosulunk a márciusi ifjak követendő példájával, értékrendjével, akkor erősebbek, nagyobbak lehetünk, de nagyobb és erősebb lesz tőle családunk, nemzetünk, országunk is.
A polgármester gondolatait az általános iskolások ünnepi műsora követte, majd elérkezett a Díszpolgári Cím átadása, melyet 1994-es megalapítása óta tizenhárman vehettek át. Idén a képviselő-testület döntése alapján az orvos házaspár, Dr. Pálosné Dr. Bogád Judit és Dr. Pálos Péter részesült a Díszpolgári Címben, hiszen – mint elhangzott – az ő kötődésük nem csupán a községhez, de egymáshoz is egy életre szóló, ők ketten, közösen, egyként tettek a közösségért, s öregbítették a falu hírét a nagyvilágban.
A fiatal gyermek- és fogszakorvos házaspár tanulmányaik befejezése után 1971-ben költözött Környére, s gyógyító orvosi tevékenységét négy évtizeden keresztül végezte a község lakosainak nagy megelégedésére. Úgy gyógyítottak eredményesen, hogy nem csak a gyógyításra, hanem a prevencióra is nagy hangsúlyt fektettek. Példamutató szakmai munkásságuk mellett a község közéletéből is aktívan vették ki részüket. Több cikluson keresztül Környe önkormányzatának megválasztott képviselői voltak, illetve Dr. Bogád Judit ma is aktív tagja a Szociális és Egészségügyi Bizottságának. Sporteredményeik nem csak maguk, de a község és a magyar orvostársadalom számára is dicsőséget szereztek több alkalommal is. A környei lakosokért végzett négy évtizedes sikeres és áldozatkész munka méltóvá tette az orvos házaspárt arra, hogy Környe Község Díszpolgári Címét megkapja és viselje.
Az ünnepélyes aktus után az emlékező közösség a Kegyeleti Parkban található Kopjafánál rótta le tiszteletét. Az önkormányzat nevében Beke László polgármester, s Orlovits Tímea jegyző, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat részéről Simon Géza alelnök és dr. Péntek Péter főjegyző, majd a Német Nemzetiségi Önkormányzat, a két testvértelepülés, Steffenberg és Tardoskedd, a pártok, civil szervezetek képviselői, valamint a jelenlévők helyezték el a kegyelet virágait, s gyújtották meg mécseseiket az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc hősei emlékére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya