Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2015. Október 13. 09:51, kedd | Helyi

Hegesztő mestervizsga az ASG-nél

Hegesztő mestervizsga az ASG-nél

A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében hét jelölt tett hegesztő mestervizsgát a tatabányai ASG Gépgyártó Kft. műhelyeiben hétfőn.

A vizsgázókat köszöntötte Szerencsés László a kamara elnöke, az eseményen jelen volt Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott.

Dr. Szerencsés László köszöntőjében szólt arról, hogy az elmúlt évtizedekben a kamarák végzik a mestervizsgák lebonyolítását. „A mester cím megszerzése a személyes presztízsen túl szakmai kiválóságot is jelent. Aki az iparosok közül a mester címet megszerzi, minőségi munkájával emelkedik ki a többiek közül” - hangsúlyozta.

A kamara elnöke emlékezetett arra, hogy ez év szeptember elsejétől csakis mestervizsgával rendelkezők oktathatják a szakmunkás tanulókat. A kamara nyertes pályázatok után támogatást tudott nyújtani a mestervizsgákra készülőknek, így Komárom-Esztergom megyében 2015-ben előreláthatólag 19 szakmában 240 mester veheti át az oklevelét. A mesterképzés presztízsét mutatja, hogy idén a nem támogatott szakmákban a kamara további 60 tagja készül a mesterlevél megszerzésére.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott hozzátette, a magyar gazdaság számára rendkívül fontos, hogy jól képzett szakembereink legyenek, ehhez járulnak hozzá a mesterek is, hiszen ahol van mester, ott lesz tanítvány, akinek átadhatók a szakma fogásai.

Kovács Károly és Mócher Imre, a vizsgabizottság tagja elmondták, az ASG házigazdaként műhelyeiben először csak helyet biztosított a vizsgához, azonban a folyamattal megismerkedve a hét vizsgázóból végül 4 hegesztő a cég dolgozói közül került ki.

A vizsgázók névsora; Almási István (ASG) (Tatabánya), Büi Miklós (Kocs), Eperjesi Lajos (ASG) (Környe), Kondás Lajos (Lábatlan), Mutter Ferenc és Németh József (ASG) Tatabánya és Torba Zoltán (Tokod).

Sólyom Ferenc, az ASG ügyvezetője elmondta, idén a cég ismét sikeresen pályázott a GINOP keretében. így a 206 millió forint értékben valósíthatnak meg beruházásokat. Új, 12 tonna teherbírású híddarut telepítenek az egyik gyártócsarnokba és folyamatosan bővítik forgácsoló kapacitásukat. Jellemzően lakatost, hegesztőt, horizont esztergályost és gépgyártásban járatos üzemmérnököket keresnek.

Az ASG korábban a tatabányai szénbányák központi műhely-üzeme volt, ma 95 százalékban exportra termelő vállalat, 210 saját és 75 kölcsönzött dolgozóval. A vállalat 2014-ben 3,6 milliárd forint árbevételt ért el.

Gyártanak hidraulikus ollókat földmunkagépekhez, autódaruk teherviselő alkatrészeit, földalatti bányagépek acélszerkezeteit, illetve tengeri kotróberendezéseket. A termékek nagy része egyedi, vagy kis szériában gyártott munkadarab. Vevőik között megtalálható az Atlas-Copco, a Baars, a Boskalis, a Caterpillar, a Joy, a Sandvik, a Terex Demag és a Valmet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya