Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Szeptember 03. 18:10, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Hetven ember ellen emeltek vádat egy kormányhivatali korrupciós ügyben

Hetven ember ellen emeltek vádat egy kormányhivatali korrupciós ügyben

A Központi Nyomozó Főügyészség vezető beosztású hivatalos személy által hivatali kötelessége megszegésével, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette

és más bűncselekmények miatt emelt vádat 70 ember ellen a Fővárosi Törvényszéken - közölte Keresztes Imre főügyész pénteken az MTI-vel.

A vádirat szerint egy budapesti férfi - aki egy kormányhivatalban műszaki engedélyezési referensi munkakörben, később osztályvezetőként dolgozott - 2014 és 2018 szeptembere között társaival rendszeresen követett el vesztegetési cselekményeket.

A vádlott feladatai közé tartozott a gépjárművek átalakításának és összeépítésének műszaki engedélyezése, valamint a járművek időszakos műszaki ellenőrzésével foglalkozó megyei vizsgálóállomások személyi és tárgyi feltételeinek rendszeres hatósági ellenőrzése - ismertette.

Szolgálati jogviszonya alatt a vezetése alatt álló osztály ügyfeleivel kötött megállapodás alapján pénzért soron kívüli és kedvező elbírálást biztosított, valamint hivatali kötelességét megszegve a vizsgaállomások képviselőit előre tájékoztatta a tervezett ellenőrzések időpontjáról.

A vádirat szerint a hatósági ellenőrzéseken a vizsgálóállomás képviselői - "az ellenőrzés jóindulatú lefolytatása érdekében" -, az ellenőrként dolgozó további kilenc vádlottnak is rendszeresen juttattak készpénzt - írták.

A tájékoztatás szerint a vádlottak szabadlábon védekeznek, közülük többen beismerő vallomást tettek, hivatali jogviszonya már egyiküknek sem áll fenn.

A vádiratban az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság ítéljen 43 vádlottat letöltendő börtönbüntetésre, és rendeljen el vagyonelkobzást azoknál, akik a bűncselekmények elkövetéséből anyagi hasznot húztak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során