Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Július 20. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

HIV: korai kezeléssel megóvható a partner egészsége

HIV: korai kezeléssel megóvható a partner egészsége

Kutatók újabb bizonyítékokat találtak arra nézve, hogy egy HIV-fertőzött esetében minél korábban kezdik meg a kezeléseket, annál nagyobb eséllyel kerülhető el az, hogy a partner is megfertőződjön a vírussal.

A tanulmányt 1763 olyan afrikai, amerikai és ázsiai pár részvételével végezték el, ahol az egyik fél HIV-fertőzött volt, a másik viszont egészséges. A vizsgálatok során kiderült, hogy ahol a beteg fél a diagnózis után rögtön elkezdte a terápiát, ott 96 százalékkal kisebb eséllyel fertőződött meg a pár egészséges tagja.

Hasonló kutatásokat más kutatócsoportok is végeztek a közelmúltban: ez a tanulmány azzal a tanulsággal zárult, hogy a HIV-gyógyszerek a fertőzés megelőzésében is hatékonyak lehetnek - vagyis szedésükkel jelentősen csökkenthető annak az esélye, hogy egy egészséges ember elkapja a betegséget.

A szakemberek szerint a jövőben kiemelten fontos lehet a betegek életkörülményeinek és magánéleti helyzetüknek a feltárása. A tartós párkapcsolatban élők ugyanis a korai terápiával párjuk egészségét is megóvhatják - írja a New England Journal of Medicine.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tanulmány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.