Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2018. Április 22. 00:00, vasárnap | Helyi

Hollywood Tatára érkezik

Hollywood Tatára érkezik

Mennyi köze van Tatának az amerikai filmgyártáshoz? Mindez kiderül április 26-án 18 órai kezdettel a Kossuth téri díszteremben.

A rendezvény 18.00 órai megkezdését követően Bokor Balázs, A Magyar Hollywood Tanács elnöke nyitó előadásában bemutatja a közönségnek Hollywood magyar gyökereit és megtudjuk, hogy számtalan ismert hollywoodi sztár Magyarországon született. Sorra veszi azt a negyvennégy magyar gyökerű személyt, aki Oscar díjat kapott.

Cserteg István, megyei filmkutató megemlékezik arról, hogy közel 200 film született megyei helyszíneken, és ebből 50 Tatához köthető. Hubai Gergely filmesztéta vetítettképes előadásában változatos képi eszközök felhasználásával mutatja be Robert Downey Jr. életét és filmsikereit. Bokor Balázs a rendezvény végén beszélget vendégeivel Szipál Péter, Los Angelesben világhírnevet szerzett filmfotóssal, Piroch Gáborral, a hollywoodi filmek ismert Pannoniay Boglárkával, a Pannoniay Filmstúdió alapítójával, Mátsik Györggyel, az Amerikai Magyar Napló tulajdonosával, az International Film Institute egyik alapítójával. A rendezvény keretében Bokor Balázs, a Tanács elnöke, nagykövet, korábbi Los Angeles-i főkonzul bemutatja „Az én Hollywoodom” című és Piroch Gábor „A kaszkadőrnek születtem” című könyvét.

1965-ben, ebben a hónapban született Robert John Downey, Jr., háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színész és énekes. A tatai zsidó temetőben nyugszanak a világhírű filmsztár magyarországi felmenői. Downey magyar szépapját Stern Jakabnak hívták, 1820-ban látta meg a napvilágot, és egész életében lisztkereskedőként dolgozott Tatán és környékén. Stern Jakab felesége a Tatán 1828-ban született Deutschländer Eleonóra volt. A Tatai Közös Önkormányzat Dísztermében sorra kerülő rendezvény előtt az érdeklődők felkeresik a Kálvária utcai temetőben Robert Downey Jr felmenőinek sírját.

A program egy része a Magyar Film Napja országos sorozatnak, amely a Filmalap kezdeményezésére jött létre. Ezentúl minden április 30-án vetítésekkel és programokkal ünnepeljük a Magyar Film Napját országszerte, a hagyományteremtő céllal elindított kezdeményezéshez néhány nap alatt több tucat filmes szervezet, köztük a filmforgalmazók és a legnagyobb mozihálózat is csatlakozott. A magyar filmművészet megszületése óta eltelt közel 120 év minden időszakában nagy számmal voltak jelen olyan kiemelkedő tehetségű filmalkotók, akik hazai vagy külföldi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet és a magyarországi filmgyártást. Az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 117 évvel ezelőtt 1901. április 30-án mutatták be az Uránia Tudományos Színházban, a mai Uránia Nemzeti Filmszínházban, amelynek tetőteraszán forgatták. Ezentúl minden évben tisztelegjünk a magyar film nagy korszakai és alkotói előtt A magyar film napján!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya