Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Július 04. 13:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Hőség - a jövő hét elején áramfogyasztási csúcs várható

Hőség - a jövő hét elején áramfogyasztási csúcs várható

A kánikula miatt a jövő hét elejére várja a Mavir a magyar villamosenergia-rendszer csúcsterhelését - írta a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

Hozzátették, hogy a hétvégéken kevésbé jellemző a légkondicionáló berendezések fokozott igénybevétele.

A társaság kifejtette, hogy általában a nyár legmagasabb rendszerterhelési értéke június második felében, vagy július elején tapasztalható. Később ugyan a hőmérséklet még emelkedhet, de a szabadságolások miatt a jelentősebb fogyasztással rendelkező felhasználók - például az irodaházak és az üzemek - már csökkentett üzemmódban működnek, így a fogyasztás kevésbé terheli meg a villamosenergia-rendszert.

A Mavir szerint az áramfogyasztási csúcsok nagysága jelentős mértékben időjárásfüggő, eseti kiugrás gyakorlatilag bármikor bekövetkezhet. A társaság szakemberei által évtizedek óta gyűjtött adatokból megállapítható, hogy az elmúlt években a nyári és a téli csúcsterhelés egyre inkább megközelíti egymást, eddig azonban a nyári csúcsérték még soha nem haladta meg a télit.

A Mavir tapasztalata szerint azt követően, hogy a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 Celsius-fokot, minden további egy fok emelkedés plusz 90-100 megawattal terheli az ország villamosenergia-rendszerét. Az egy nap alatt elfogyasztott villamos energia mennyisége 1500-2000 megawattórával nő fokonként. A pontos mérték függ a kánikula tartósságától is, vagyis attól, hogy mennyire forrósodnak át az épületek falai.

A tavaly nyári csúcsterhelés 6050 megawatt volt július 21-én, 26,6 Celsius fokos napi átlaghőmérséklet mellett. Az eddig mért legmagasabb nyári csúcsterhelés a 2007-ben regisztrált 6320 megawatt volt. Egy nyári munkanapon átlagosan mintegy 110-115 gigawattóra az ország villamosenergia-fogyasztása.

Az országos tiszti főorvos szombattól szerda éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendelte el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.