Városlista
2022. július 7, csütörtök - Appolónia

Hírek

2015. Május 10. 05:00, vasárnap | Belföld

Humán calicivírus okozhatta a szegedi megbetegedéseket

Humán calicivírus okozhatta a szegedi megbetegedéseket

Humán calicivírus okozhatta a szegedi megbetegedéseket

A szegedi Gregor József Általános Iskolában történt megbetegedések okaira vonatkozó első vizsgálati eredmények, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának laboratóriumában vizsgált székletminták humán calicivírus jelenlétét igazolták. Így valószínűsíthető, hogy a tömeges megbetegedést ez a vírus okozta.

Mint ismeretes, május 6-án délután az iskola 120 tanulója lett rosszul és produkált hányással, hasmenéssel járó tüneteket. Másnapra a megbetegedettek létszáma 125-re emelkedett. Az iskola igazgatója a járási tisztifőorvosnak tett bejelentést, aki azonnal járványügyi vizsgálatot kezdett. Az iskola összes helyiségére vonatkozóan fertőtlenítőszeres takarítást rendeltek el, amit a tegnapi nap folyamán elvégeztek. A kivizsgálás során a főosztály munkatársai kikérdezték a beteg gyermekek szüleit, valamint felvették a kapcsolatot az összes szegedi házi gyermekorvossal is. A megbetegedettek száma a mai napon meghaladta a kétszáz főt: a 196 gyermek mellett további öt felnőttnél (pedagógus és személyzet) is jelentkeztek a betegség tünetei. A SZTE Gyermek Klinikájának B részlegén található fertőző osztályra a mai napig 3 gyermek került be a Gregor iskola tanulói közül, valamennyien infúziós kezelésre szorultak, általános állapotuk kielégítő.

A megbetegedések száma és a tünetek jellege alapján az étellel történő fertőződés gyanúja is felmerült. Ezért a szakemberek az iskola 300 adagos melegítő konyháján közegészségügyi szempontból is ellenőrzést tartottak. Itt hiányosságot nem tapasztaltak. Az ételmintákat vizsgálatra elvitték, valamint vízvizsgálatot kezdeményeztek.

A gyermek háziorvosoktól beérkezett székletminták laboratóriumi vizsgálata alapján elmondható, hogy 5 székletmintából háromban a calicivírus jelenléte igazolódott. A járvány kóroki tényezőinek felderítése céljából az iskolában a teljes tanulói létszámra kiterjedő felmérést végeznek hétfőn - áll a Csongrád Megyei Kormányhivatal közleményében.


Csongrád Megyei Kormányhivatal

Címkék: betegség, szeged, vírus

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 07. 18:09, csütörtök | Belföld

A szalmonellával szennyezett adalékanyagot Magyarországról szállították a belgiumi csokoládégyárba

Magyar vállalkozás volt a beszállítója a szalmonella baktériummal szennyezett lecitin elnevezésű adalékanyagnak, ami eljutott a belgiumi csokoládégyárba

2022. Július 07. 17:07, csütörtök | Belföld

Brutális állatviadalokat szerveztek, elítélték a bandát - Videóval

Tiltott állatviadal szervezése miatt nyolc embert ítélt - nem jogerősen - hat hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetésre, illetve pénzbüntetésre a Nyíregyházi Járásbíróság szerdán.

2022. Július 07. 14:09, csütörtök | Belföld

Sokszínű Balaton-felvidék címmel hirdetnek fotópályázatot

Sokszínű Balaton-felvidék - Theodora különdíj címmel közös fotópályázatot hirdet a Varázslatos Magyarország (VM) és a kékkúti forrásból eredő Theodora ásványvizet forgalmazó Szentkirályi Magyarország Kft.

2022. Július 07. 12:04, csütörtök | Belföld

Stagnált a hazai áramfogyasztás májusban

A hazai bruttó villamosenergia-fogyasztás és a maximális rendszerterhelés májusban az egy évvel korábbi szinten alakult