Városlista
2020. január 25, szombat - Pál

Hírek

2017. Július 07. 07:25, péntek | Életmód
Forrás: mti

Ideje védekezni a bárányhimlő ellen

Ideje védekezni a bárányhimlő ellen

Még az első közösségbe kerülés előtt, optimális esetben tizenöt és tizennyolc hónapos korban érdemes beadatni a bárányhimlő elleni védőoltást.

A vakcina még nem része a kötelező oltási rendnek, ám több önkormányzat már ingyenessé tette - írja pénteki számában a Magyar Hírlap.

Július második hetéig kell beadatni a gyermekeknek az első, bárányhimlő elleni védőoltást, hogy a tanévkezdésre kialakulhasson a védettség - nyilatkozta Kulcsár Andrea infektológus főorvos, gyermekgyógyász.

Évente 35-40 ezer gyermek kapja el Magyarországon a betegséget, amely az esetek egy részében súlyos szövődményekkel jár, a statisztikák szerint ez a betegek 2-6 százalékánál fordul elő.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének régi kezdeményezése, hogy a bárányhimlő elleni oltást is beemeljék a kötelező oltások rendjébe. Hódmezővásárhelyen például az önkormányzat már ingyenessé tette a vakcinát, ami a betegszámokban jelentős visszaesést hozott, de Kaposvár és Eger is már minimum részben finanszírozza a vakcinát. Költséghatékonysági elemzések szerint évi 1,5 milliárd forint lenne megtakarítható, ha a vakcina bekerülne a nemzeti védőoltási rendbe - írja a Magyar Hírlap.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 25. 12:38, szombat | Életmód

Szurikáta Alapítvány: az inzulinpumpa a legjobb az 1-es típusú cukorbetegeknek

Az inzulinpumpa és a szöveti cukor mérésére szolgáló szenzor a lehető legjobb kezelési mód az 1-es típusú diabétesszel élők számára

2020. Január 24. 16:03, péntek | Életmód

Veszélyes mértékű stresszt élnek mega elkötelezett focirajongók

Az elkötelezett focirajongók csapatuk meccsének nézése közben olyan veszélyes mértékű fizikai stresszt élnek meg, ami szívrohamot is okozhat - derült ki az Oxfordi Egyetem kutatásából.

2020. Január 24. 10:01, péntek | Életmód

Kiderült, hogy hány fokban alszunk szívesen

A legtöbb magyar 20 fokos hálószobában alszik – ez derül ki az E.ON megbízásából készült reprezentatív felmérésből. Eszerint az ennél hidegebb hőmérsékletet már nagyon kevesen tartják kényelmesnek.

2020. Január 24. 07:09, péntek | Életmód

A túlsúly és a mozgáshiányos életmód a legfőbb egészségi kockázat

A következő években a magyarok egészségét leginkább befolyásoló kockázati tényező a túlsúly és a mozgáshiányos életmód az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) felmérésének eredményei szerint.