Városlista
2019. augusztus 25, vasárnap - Lajos

Hírek

2017. Július 07. 07:25, péntek | Életmód
Forrás: mti

Ideje védekezni a bárányhimlő ellen

Ideje védekezni a bárányhimlő ellen

Még az első közösségbe kerülés előtt, optimális esetben tizenöt és tizennyolc hónapos korban érdemes beadatni a bárányhimlő elleni védőoltást.

A vakcina még nem része a kötelező oltási rendnek, ám több önkormányzat már ingyenessé tette - írja pénteki számában a Magyar Hírlap.

Július második hetéig kell beadatni a gyermekeknek az első, bárányhimlő elleni védőoltást, hogy a tanévkezdésre kialakulhasson a védettség - nyilatkozta Kulcsár Andrea infektológus főorvos, gyermekgyógyász.

Évente 35-40 ezer gyermek kapja el Magyarországon a betegséget, amely az esetek egy részében súlyos szövődményekkel jár, a statisztikák szerint ez a betegek 2-6 százalékánál fordul elő.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének régi kezdeményezése, hogy a bárányhimlő elleni oltást is beemeljék a kötelező oltások rendjébe. Hódmezővásárhelyen például az önkormányzat már ingyenessé tette a vakcinát, ami a betegszámokban jelentős visszaesést hozott, de Kaposvár és Eger is már minimum részben finanszírozza a vakcinát. Költséghatékonysági elemzések szerint évi 1,5 milliárd forint lenne megtakarítható, ha a vakcina bekerülne a nemzeti védőoltási rendbe - írja a Magyar Hírlap.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 06. 05:00, kedd | Életmód

Milliószámra isszuk a kólát

Magyarországon 2018 júliusa és 2019 júniusa között 3 millió hektoliter, vagyis több mint 50 milliárd forintnyi kóla fogyott, ami a szénsavas üdítők belföldi forgalmának több mint 60 százalékát jelenti

2019. Augusztus 03. 08:00, szombat | Életmód

Magas inzulintermelés hasnyálmirigyrákhoz vezethet

Kanadai tudósoknak először sikerült kimutatniuk állatkísérletekben a kapcsolatot a magas inzulinszint és a hasnyálmirigyrák között.

2019. Augusztus 01. 19:02, csütörtök | Életmód

Ennyien hallgatunk rádiót naponta

Magyarországon a 15 évesnél idősebb lakosság 69 százaléka, 5,8 millió ember naponta, 86 százaléka, 7,2 millió ember pedig hetente hallgatott rádiót a második negyedévben

2019. Július 31. 08:53, szerda | Életmód

A sokévi átlagnál kevesebb kárt okoztak a természeti katasztrófák az első fél évben

A sokévi átlagnál kevesebb kárt okoztak a természeti katasztrófák világszerte az első fél évben egy kedden ismertetett felmérés szerint.