Városlista
2023. február 3, péntek - Balázs

Hírek

2022. Március 24. 08:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Idén eddig 5600 szabadtéri tűz volt az országban

Idén eddig 5600 szabadtéri tűz volt az országban

Idén eddig 5600 szabadtéri tűz volt az országban, mintegy tizenegyezer-ötszáz hektárnyi terület égett le; nyolc ember megsérült, egy pedig meghalt a tüzekben

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán az MTI-vel.

Tűzgyújtási tilalom van érvényben március 10-e óta az egész országban, hétfőn pedig a belügyminiszter közleményében tartósan vízhiányos időszakot állapított meg - hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Kiemelték: a csapadékmentes telet követő száraz tavasz kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának.

Mint írták, ebben az időszakban tilos tüzet gyújtani az erdőkben, fásításokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Kerten belül zöldhulladékot csak abban az esetben lehet égetni, amennyiben azt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Kerten belül csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időszakban szabad égetni. A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni - hangsúlyozták.

A katasztrófavédelem szerint figyelni kell arra is, hogy égetés esetében mindig legyen a közelben oltóvíz és egy szerszám, amellyel a tűz kordában tartható. Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni. Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék-égetést szabályozó rendelete, tilos a kertben száraz növényeket égetni. Kommunális hulladékot égetni sehol sem szabad. Tarlót és nádast égetni az egész országban tilos. A tűzgyújtási tilalom nem vonatkozik a kerti szalonnasütésre, grillezésre, bográcsozásra. Ne dobjanak el az égő cigarettacsikket, és ha valaki tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot - áll a katasztrófavédelem közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 13:46, péntek | Belföld

Magyar Közút: az erős szél miatt fakidőlések nehezíthetik hétvégén a közlekedést

A meteorológiai előrejelzések alapján már pénteken megerősödhet több térségben is szél, de szombaton gyakorlatilag az egész ország területén viharos, minimum 70 km/órás széllökésekre számíthatnak a közlekedők.

2023. Február 03. 10:26, péntek | Belföld

Holtan esett össze egy huszonéves fiatal az egyik óbudai edzőteremben

Spinning edzés közben lett rosszul az a 25 év körüli fiatal, akihez tegnap kérték a mentők gyors segítségét egy óbudai edzőterembe - írja az OMSZ.

2023. Február 03. 09:26, péntek | Belföld

A havazás után jön a szélvihar, akár 100 km/órás széllökésekkel

A Dunántúlon többfelé a 100 km/órát is meghaladhatja a legerősebb széllökések sebessége.

2023. Február 03. 08:33, péntek | Belföld

Erős széllökésekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Erős széllökések veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala vármegye területére szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.