Városlista
2023. október 2, hétfő - Petra

Hírek

2022. Március 24. 08:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Idén eddig 5600 szabadtéri tűz volt az országban

Idén eddig 5600 szabadtéri tűz volt az országban

Idén eddig 5600 szabadtéri tűz volt az országban, mintegy tizenegyezer-ötszáz hektárnyi terület égett le; nyolc ember megsérült, egy pedig meghalt a tüzekben

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán az MTI-vel.

Tűzgyújtási tilalom van érvényben március 10-e óta az egész országban, hétfőn pedig a belügyminiszter közleményében tartósan vízhiányos időszakot állapított meg - hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Kiemelték: a csapadékmentes telet követő száraz tavasz kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának.

Mint írták, ebben az időszakban tilos tüzet gyújtani az erdőkben, fásításokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Kerten belül zöldhulladékot csak abban az esetben lehet égetni, amennyiben azt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Kerten belül csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időszakban szabad égetni. A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni - hangsúlyozták.

A katasztrófavédelem szerint figyelni kell arra is, hogy égetés esetében mindig legyen a közelben oltóvíz és egy szerszám, amellyel a tűz kordában tartható. Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni. Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék-égetést szabályozó rendelete, tilos a kertben száraz növényeket égetni. Kommunális hulladékot égetni sehol sem szabad. Tarlót és nádast égetni az egész országban tilos. A tűzgyújtási tilalom nem vonatkozik a kerti szalonnasütésre, grillezésre, bográcsozásra. Ne dobjanak el az égő cigarettacsikket, és ha valaki tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot - áll a katasztrófavédelem közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 01. 10:57, vasárnap | Belföld

Nemzeti Vágta - Ma rendezik a döntőt

A hétvégén Szilvásváradon minden a lovakról szól: a Nemzeti Vágta vasárnapi döntőjét idén először Budapesten kívül, a lipicai ménes otthonában rendezik meg, az eseményt vasárnap 15 órától a Duna televízió élőben közvetíti.

2023. Október 01. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 39. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. Október 01. 00:00, vasárnap | Belföld

MÁV: Aki át akar szállni Bécsben, induljon el egy órával korábban

Magyarország felé valamennyi Railjet továbbra is a teljes útvonalán közlekedik, utasaiknak Bécsben nem kell átszállniuk, míg a másik irányban érdemes a tervezettnél korábban induló vonatot választani - tudatta a MÁV.