Városlista
2022. július 2, szombat - Ottó

Hírek

2022. Március 24. 08:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Idén eddig 5600 szabadtéri tűz volt az országban

Idén eddig 5600 szabadtéri tűz volt az országban

Idén eddig 5600 szabadtéri tűz volt az országban, mintegy tizenegyezer-ötszáz hektárnyi terület égett le; nyolc ember megsérült, egy pedig meghalt a tüzekben

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán az MTI-vel.

Tűzgyújtási tilalom van érvényben március 10-e óta az egész országban, hétfőn pedig a belügyminiszter közleményében tartósan vízhiányos időszakot állapított meg - hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Kiemelték: a csapadékmentes telet követő száraz tavasz kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának.

Mint írták, ebben az időszakban tilos tüzet gyújtani az erdőkben, fásításokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Kerten belül zöldhulladékot csak abban az esetben lehet égetni, amennyiben azt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Kerten belül csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időszakban szabad égetni. A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni - hangsúlyozták.

A katasztrófavédelem szerint figyelni kell arra is, hogy égetés esetében mindig legyen a közelben oltóvíz és egy szerszám, amellyel a tűz kordában tartható. Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni. Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék-égetést szabályozó rendelete, tilos a kertben száraz növényeket égetni. Kommunális hulladékot égetni sehol sem szabad. Tarlót és nádast égetni az egész országban tilos. A tűzgyújtási tilalom nem vonatkozik a kerti szalonnasütésre, grillezésre, bográcsozásra. Ne dobjanak el az égő cigarettacsikket, és ha valaki tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot - áll a katasztrófavédelem közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 01. 18:02, péntek | Belföld

Emelkedik a koronavírusos megbetegedések száma itthon

Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája, a múlt héten 3042 új fertőzöttet regisztráltak, ez 55 százalékos emelkedés az azt megelőző héthez képest

2022. Július 01. 17:00, péntek | Belföld

A munkahelyeken visszavezették a maszkhasználatot Olaszországban

Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát, miután Olaszországban is megemelkedett a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma.

2022. Július 01. 16:00, péntek | Belföld

Egy meghibásodott, klíma nélküli vonatban rekedtek az utasok

Azonnali belső vizsgálatot indított a MÁV, mert utasok rekedtek egy meghibásodott, klíma nélküli kocsiban csütörtök este a Keleti pályaudvaron. Az utasok a nagy hőség miatt ablakot törtek ki.

2022. Július 01. 15:09, péntek | Belföld

Megtalálták a Visegrádon Dunába fulladt lány holttestét a fővárosnál

A Duna budapesti szakaszán találták meg a Visegrádnál eltűnt kislány holttestét.