Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 03. 08:01, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ilyen felvételeket még nem láthatott a Holdról - VIDEÓ

Ilyen felvételeket még nem láthatott a Holdról - VIDEÓ

Kietlen és rücskös a Hold „sötét” oldala, amelyet az év eleje óta égi kísérőnk körül keringő szondapáros, a GRAIL ikrek kaptak lencsevégre.

A NASA 496 millió dolláros összköltségű projektje keretében a GRAIL űrszondák (Gravity Recovery and Interior Laboratory) a Hold gravitációs terét és belső szerkezetét kutatják. A 30 másodperces videót a két műholdon oktatási céllal elhelyezett MoonKAM kamerával készítették – olvasható a Space.com tudományos hírportálon.

„Kitűnő a felvétel minősége” – hangsúlyozta Maria Zuber, a GRAIL-projekt vezető kutatója. A GRAIL ikrek megmutatták a Hold túlsó felét, melyet eddig csak az űrszondák, valamint az Apolló-program asztronautái láthattak. A videón látható a Keleti-tenger, a 900 kilométer széles Mare Orientale, amely a kép alsó harmadában helyezkedik el. Tőle balra, a felvétel közepe táján látható a 149 kilométer átmérőjű Drygalski-kráter, amelynek középpontjában egy csillag alakú képződmény van.

A MoonKAM-projekt, amelyet Sally Ride, az első amerikai női asztronauta kezdeményezett, diákok ezreinek nyújt lehetőséget arra, hogy megjelöljék, mely képződményeket fényképezzék le számukra tanulmányozás céljából a GRAIL szondák.

„Eddig 2500 iskola kapcsolódott be a programba. Reményeim szerint a projekt nagyon sok diák érdeklődését kelti fel a tudomány és a mérnöki pálya iránt” – mondta Sally Ride, hozzátéve, hogy március közepén készülnek el az első felvételek a diákok „megrendelésére”.

Címkék: GRAIL-ikrek, Hold, nasa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére