Városlista
2020. február 28, péntek - Elemér

Hírek

2011. December 07. 13:22, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Inkább a gyógyszerészekkel beszélik meg panaszaikat a magyarok

Inkább a gyógyszerészekkel beszélik meg panaszaikat a magyarok

Egészségügyi panasz esetén a gyógyulás lehetőségeiről a magyarok nagyobb része beszél gyógyszerésszel, mint az európai átlag.

Legtöbben orrdugulás, köhögés, torokfájás és megfázás esetén fordulnak tanácsért gyógyszerészhez. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat 51 országban, köztük Magyarországon végzett felmérése.

Sok múlik a gyógyszerészeken a vény nélkül kapható gyógyszerek és gyógyhatású készítmények patikai eladásánál. Az emberek egy része ugyanis nem csak orvoshoz fordul egészségügyi panaszával, hanem megkérdez gyógyszerészt is. Sőt, jó néhányan csak patikussal beszélnek a bajról és gyógyításáról. Viszonylag magas azok aránya, akik egyes panaszok esetén nem kérnek segítséget sem orvostól, sem patikustól – mondta Osztoics Bernadett, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója.

Konkrét márkájú gyógyszert a válaszadók legmagasabb aránya asztmánál, diabétesznél és fejfájásnál, szénanáthánál vagy allergiánál kért. Panaszonként, illetve betegségenként változik, hogy a megkérdezettek ismert, esetleg megszokott márkájuk miatt mentek patikába vagy általában kerestek valamilyen gyógyszert, gyógyhatású készítményt a jobbulás érdekében. A legtöbben általában kerestek valamilyen szert influenza, torokfájás, izületi fájdalmak, reuma továbbá köhögés, magas koleszterin szint, valamint megfázás esetén.

A felmérés szerint az esetek nagyobb részében, 25-50 százalékában valamilyen konkrét márkájú gyógyszert javasolt a gyógyszerész. További 7-47 százalék az olyan beszélgetések aránya, amelyek során a patikus bizonyos terméktípust ajánlott.Gyógyszer mellett a patikusok felvetették a gyógyulás egyéb módját is, az étrend megváltoztatását, tornát vagy pihenést. Érdemes összehasonlítani a magyar mutatókat a nemzetközi helyzettel. Ha megnézzük 28 európai ország adatait, akkor nálunk az európai átlaghoz képest többen fordulnak gyógyszerészhez, hogy panaszaik kezelésére ajánljon valamit.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 28. 15:07, péntek | Belföld

Márciustól változik a gyermekkel való kapcsolattartás szabályozása

Március elsejétől a járásbírósághoz kell fordulni, ha a szülők valamelyike megszegi a gyermekkel való kapcsolattartást szabályozó határozatot

2020. Február 28. 09:45, péntek | Belföld

Riasztották a gripeneket egy pakisztáni gép miatt

Riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit egy pakisztáni felségjelű repülőgép miatt, mert nem lépett rádiókapcsolatba a magyar polgári légiforgalmi irányítással

2020. Február 28. 08:43, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Nagy a valószínűsége, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon

Nagy a valószínűsége annak, hogy a koronavírus megjelenik Magyarországon is, mi erre készülünk, akkor is, ha most még nem tudunk ilyen megbetegedésről. Fel kell készülni a védekezésre

2020. Február 28. 08:42, péntek | Belföld

Több megyében másodfokú riasztások a viharos szél miatt

Több megyére már másodfokú riasztásokat is kiadtak a viharos szél veszélye miatt péntek hajnalban. Az érintett területeken a következő órákban 90 kilométernél erősebb széllökések is lehetnek.