Városlista
2019. november 13, szerda - Szilvia

Hírek

2011. December 07. 13:22, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Inkább a gyógyszerészekkel beszélik meg panaszaikat a magyarok

Inkább a gyógyszerészekkel beszélik meg panaszaikat a magyarok

Egészségügyi panasz esetén a gyógyulás lehetőségeiről a magyarok nagyobb része beszél gyógyszerésszel, mint az európai átlag.

Legtöbben orrdugulás, köhögés, torokfájás és megfázás esetén fordulnak tanácsért gyógyszerészhez. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat 51 országban, köztük Magyarországon végzett felmérése.

Sok múlik a gyógyszerészeken a vény nélkül kapható gyógyszerek és gyógyhatású készítmények patikai eladásánál. Az emberek egy része ugyanis nem csak orvoshoz fordul egészségügyi panaszával, hanem megkérdez gyógyszerészt is. Sőt, jó néhányan csak patikussal beszélnek a bajról és gyógyításáról. Viszonylag magas azok aránya, akik egyes panaszok esetén nem kérnek segítséget sem orvostól, sem patikustól – mondta Osztoics Bernadett, a Nielsen ügyfélkapcsolati igazgatója.

Konkrét márkájú gyógyszert a válaszadók legmagasabb aránya asztmánál, diabétesznél és fejfájásnál, szénanáthánál vagy allergiánál kért. Panaszonként, illetve betegségenként változik, hogy a megkérdezettek ismert, esetleg megszokott márkájuk miatt mentek patikába vagy általában kerestek valamilyen gyógyszert, gyógyhatású készítményt a jobbulás érdekében. A legtöbben általában kerestek valamilyen szert influenza, torokfájás, izületi fájdalmak, reuma továbbá köhögés, magas koleszterin szint, valamint megfázás esetén.

A felmérés szerint az esetek nagyobb részében, 25-50 százalékában valamilyen konkrét márkájú gyógyszert javasolt a gyógyszerész. További 7-47 százalék az olyan beszélgetések aránya, amelyek során a patikus bizonyos terméktípust ajánlott.Gyógyszer mellett a patikusok felvetették a gyógyulás egyéb módját is, az étrend megváltoztatását, tornát vagy pihenést. Érdemes összehasonlítani a magyar mutatókat a nemzetközi helyzettel. Ha megnézzük 28 európai ország adatait, akkor nálunk az európai átlaghoz képest többen fordulnak gyógyszerészhez, hogy panaszaik kezelésére ajánljon valamit.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 13. 07:35, szerda | Belföld

Karácsonyi kívánságok teljesülhetnek a Szeretetdoboz-kívánságlista segítségével

Az idén személyre szabott kívánságokat is teljesít a Magyar Református Szeretetszolgálat; a Szeretetdoboz-kívánságlista segítségével a rászoruló gyermekek pontosan azokat az ajándékokat kapják meg, amelyekre vágynak.

2019. November 13. 07:14, szerda | Belföld

Ma van a magyar nyelv napja

Ma van a magyar nyelv napja, ebből az alkalomból gálaműsort tart az Anyanyelvápolók Szövetsége, az M5 a nap folyamán bejátszásokkal, este pedig stúdióműsorral hívja fel a figyelmet az anyanyelv fontosságára.

2019. November 13. 05:01, szerda | Belföld

Csalók élnek vissza az egyik áruházlánc nevével

Csalók élnek vissza a Tesco nevével, ismeretlenek hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól - tájékoztatta az áruházlánc kedden az MTI-t.

2019. November 13. 05:00, szerda | Belföld

Fokozott vasúti ellenőrzést tartanak a rendőrök

Szerda reggeltől csütörtök reggelig fokozott vasúti ellenőrzést tartanak a rendőrök - közölte a rendőrség kedden a honlapján.