Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 24. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Internetes zaklatás miatt tesz feljelentést a KIM

Internetes zaklatás miatt tesz feljelentést a KIM

Személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt feljelenti az egyik közösségi portált a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - jelentette be Balatoni Monika, a tárca társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, az internetes zaklatás egyre inkább jelentkezik Magyarországon is, ennek megfékezése érdekében a Minisztérium kampányt indított, ősszel pedig nemzetközi konferencia keretében kíván az internetes zaklatás elleni európai kezdeményezés élére állni.

Egy édesanya kereste meg a Minisztériumot azzal kapcsolatban, hogy tehetetlenek a lányukat érő internetes zaklatásokkal szemben, és valaki a gyermekük nevében, annak fényképével tesz közzé posztokat a világhálón. A feljelentést egy lettországi központú közösségi oldal ellen tették, ahol a felhasználók egymásnak tehetnek fel kérdéseket és válaszolhatnak a nekik feltett kérdésekre. A honlap egyébként szerepel a világ 200 legnézettebb weboldala között, és közel 80 millió felhasználója van, akik 30 millió kérdést és választ tesznek fel naponta.

A család korábban már zaklatás miatt tett feljelentést a rendőrségen, most azonban a KIM is szerepet vállal az ügyben azzal, hogy személyes adatokkal való visszaélés miatt feljelentést tesz.

Balatoni Monika a sajtótájékoztatón emlékeztetett, az internetes zaklatás terjedését igyekszik megállítani a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamit a Belügyminisztérium, Csendben van, de biztonságban? című kampánya is, mellyel a szülők figyelmét kívánják felhívni gyermekeik korlátlan internet használatának veszélyeire.

A rendőrség lehetőségeihez képest, igyekszik felderíteni ezeket a bűncselekményeket, de a szálak általában külföldre vezetnek, ami lassítja, és jelentősen megnehezíti a nyomozást – mondta a sajtótájékoztatón Szongoth Richárd rendőr alezredes, a KR Nemzeti Nyomozó Iroda Csúcstechnológiai osztályának vezetője. Kiemelte, rendkívül fontos, hogy a sértettek szóljanak szüleiknek, ha zaklatják, vagy zsarolják őket, illetve a szülők tisztában legyenek vele, hogy mit csinál, és milyen oldalakat látogat gyermekük. Emellett lényeges a tudatos internethasználat, fontos szem előtt tartanunk, ha egyszer valamit posztolunk, azzal bárki, bármikor és bármilyen formában visszaélhet majd – emelte ki az alezredes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk