Városlista
2020. január 23, csütörtök - Zelma

Hírek

2012. Február 15. 07:40, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Irán a Perzsa Birodalmat akarja feléleszteni?

Irán a Perzsa Birodalmat akarja feléleszteni?

Üdvözölte az Irán ellen vitatott atomprogramja miatt bevezetett nemzetközi szankciók szigorítását az izraeli miniszterelnök-helyettese.

De nem adott egyenest választ arra a kérdésre, a zsidó állam tervezi-e, hogy megelőző csapást mér az iráni atomipari létesítményekre.

„Az izraeli álláspont szerint Iránnak le kellene állítania nukleáris programját, méghozzá azonnal" - mondta Szilvan Salom helyi idő szerint kedden New Yorkban, az ENSZ székházában, miután tárgyalt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral.

Az izraeli miniszterelnök-helyettes méltatta az Egyesült Államok és az Európai Unió közelmúltbeli döntését, amellyel szigorították az Irán ellen már érvényben lévő büntetőintézkedéseket.

„Ha Irán képes megdönteni kormányokat a Közel-Keleten, rendelkezik kőolajvagyonával és atombombát gyárt, azt hiheti, újra szuperhatalommá válhat, felélesztheti a Perzsa Birodalmat" - mondta Szilvan Salom.

Hozzátette, „tudjuk, hogy Irán és a vele együttműködők állnak" az elmúlt napokban szerte a világban izraeli diplomáciai célpontok ellen elkövetett, illetve tervezett merényletek mögött.

Kérdésre válaszolva az izraeli miniszterelnök-helyettes sajnálatosnak mondta, hogy azokban az arab országokban, ahol népfelkelés zajlott - Tunéziában, Egyiptomban, Líbiában -, mindenütt iszlamista csoportok jutottak hatalomra, amelyek „sokkal ellenségesebbek Izraellel szemben, mint elődeik".

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerdán beszámol országa új nukleáris sikereiről, projektjeiről az IRNA hivatalos hírügynökség előzetes beszámolója szerint. A hírügynökség nem tett említést arról, hogy milyen új létesítményekről lehet szó. Az iráni atomprogramot rendszeresen figyelemmel kísérő, Irannuc.ir című független hírportál szerint valószínűleg hivatalosan átadják majd az ország középső részén, a föld alatt kialakított Fordo urándúsítót, ahol két centrifugasor kezdi meg működését. A portál szerint az iráni elnök valószínűleg bejelenti azt is, hogy végső szakaszába jutott a teheráni kutatóreaktornak szánt üzemanyag-kazetták gyártása. Az Egyesült Államok és szövetségesei azzal vádolják Iránt, hogy polgári célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik, amit Teherán tagad.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 22. 18:09, szerda | Külföld

Fagyott leguánok hullhatnak a fákról Floridában

Fagyott leguánok hullhatnak a fákról Florida déli részén, miután a hőmérséklet a régióban szokatlanul hidegre fordult.

2020. Január 22. 17:41, szerda | Külföld

Meghalt Terry Jones, a Monthy Python sztárja

Meghalt 77 éves korában kedden este Terry Jones brit komikus, író, forgatókönyvíró, színész, rendező, a Monthy Python sztárja - írta a BBC hírportálja szerdán a színész ügynökére hivatkozva.

2020. Január 22. 15:07, szerda | Külföld

Az Európai Unió 200 millió euróval támogatja az európai űripart

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank bejelentette kedden, hogy 200 millió euróval támogatja az űrágazatba való beruházások fellendítését.

2020. Január 22. 08:00, szerda | Külföld

Továbbterjedt a tüdőgyulladást okozó új koronavírus Kínában

Négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte – közölte a Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedd este.