Városlista
2020. szeptember 20, vasárnap - Friderika

Hírek

2012. Február 17. 14:07, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Irán még mindig gyanús

Irán még mindig gyanús

A nukleáris kísérleti robbantásokat tiltó egyezményhez való csatlakozásra szólította fel a kormányokat az ENSZ főtitkára pénteken Bécsben.

Azok az országok, amelyek nem vesznek részt az átfogó atomcsendegyezményben, nem teljesítik kötelezettségeiket a nemzetközi közösséggel szemben – mondta Ban Ki Mun. A diplomata a szerződést előkészítő szervezet fennállásának 15. évfordulója alkalmából tartott beszédet a bécsi ENSZ-központban.

Hogy az egyezmény hatályba lépjen, még nyolc meghatározott országnak is alá kell még írnia, illetve megerősítenie. Ban Ki Mun kijelentette, kész elutazni az egyezményhez még nem csatlakozott országokba, hogy személyesen sürgesse a kormányokat.

Irán térfelén van a labda

Iránnak kell bizonyítania, hogy nukleáris technológiája kizárólag békés célt szolgál – jelentette ki az ENSZ főtitkára.

Ban Ki Munnak meggyőződése, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi, Iránról szóló jelentése az atomprogram lehetséges katonai alkalmazására enged következtetni. A világszervezet vezető diplomatája úgy látja, hogy Iránnak nem sikerült meggyőznie a nemzetközi közösséget ennek az ellenkezőjéről.

A főtitkár felszólította a teheráni kormányt, hogy teljesítse az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Hangsúlyozta azt is, hogy az iráni nukleáris program körüli vitát békés, tárgyalásos eszközökkel kell rendezni.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 19. 18:07, szombat | Külföld

Johnson: elkerülhetetlen a második hullám, de országos zárlat nélkül kell leküzdeni

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint elkerülhetetlennek tűnik a nagy-britanniai koronavírus-járvány második hullámának kialakulása, de az ország újbóli teljes lezárása nélkül kell szembeszállni vele.

2020. Szeptember 19. 13:07, szombat | Külföld

Olaszországban helyhatósági választásokat és népszavazást is tartanak

A baloldali kormánypártok és a jobboldali ellenzék hét tartományban és több mint ezer önkormányzatban méri össze erejét a járványhelyzet miatt két napon át, vasárnap és hétfőn zajló helyhatósági választáson,

2020. Szeptember 19. 11:03, szombat | Külföld

A világban csaknem 30,4 millió a fertőzöttek száma

Már 30 397 759 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 950 493, a gyógyultaké pedig 20 681 095 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint.

2020. Szeptember 19. 08:00, szombat | Külföld

az uniós bizottság új szuperszámítógépes rendeletre tett javaslatot

Az Európai Bizottság egy európai, nagy teljesítményű számítástechnikai közös vállalkozásról szóló új rendeletre tett javaslatot annak érdekében,