Városlista
2020. január 26, vasárnap - Vanda

Hírek

2012. Február 17. 14:07, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Irán még mindig gyanús

Irán még mindig gyanús

A nukleáris kísérleti robbantásokat tiltó egyezményhez való csatlakozásra szólította fel a kormányokat az ENSZ főtitkára pénteken Bécsben.

Azok az országok, amelyek nem vesznek részt az átfogó atomcsendegyezményben, nem teljesítik kötelezettségeiket a nemzetközi közösséggel szemben – mondta Ban Ki Mun. A diplomata a szerződést előkészítő szervezet fennállásának 15. évfordulója alkalmából tartott beszédet a bécsi ENSZ-központban.

Hogy az egyezmény hatályba lépjen, még nyolc meghatározott országnak is alá kell még írnia, illetve megerősítenie. Ban Ki Mun kijelentette, kész elutazni az egyezményhez még nem csatlakozott országokba, hogy személyesen sürgesse a kormányokat.

Irán térfelén van a labda

Iránnak kell bizonyítania, hogy nukleáris technológiája kizárólag békés célt szolgál – jelentette ki az ENSZ főtitkára.

Ban Ki Munnak meggyőződése, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi, Iránról szóló jelentése az atomprogram lehetséges katonai alkalmazására enged következtetni. A világszervezet vezető diplomatája úgy látja, hogy Iránnak nem sikerült meggyőznie a nemzetközi közösséget ennek az ellenkezőjéről.

A főtitkár felszólította a teheráni kormányt, hogy teljesítse az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Hangsúlyozta azt is, hogy az iráni nukleáris program körüli vitát békés, tárgyalásos eszközökkel kell rendezni.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 26. 06:13, vasárnap | Külföld

Jól van a három koronavírusos beteg Franciaországban

Jól van az új koronavírus okozta megbetegedéssel, elkülönítve kezelt három fertőzött ember Franciaországban, egy Párizsban turistáskodó kínai házaspár és egy Bordeaux-ban élő kínai származású francia férfi.

2020. Január 25. 18:01, szombat | Külföld

Légszennyező anyagokat elnyelő buszokat állítanak forgalomba Nagy-Britanniában

Légszennyező anyagokat elnyelő buszokat állítanak forgalomba nyártól az Egyesült Királyság több városában.

2020. Január 25. 15:00, szombat | Külföld

Több mint 30 amerikai katonának okozotak súlyos agysérülését a rakétatámadások

A januárban két iraki katonai támaszpont ellen végrehajtott iráni rakétatámadás 34 amerikai katona súlyos agysérülését okozta - jelentette be a Pentagon (védelmi minisztérium) pénteken Washingtonban.

2020. Január 25. 11:00, szombat | Külföld

Boris Johnson aláírta a kilépési megállapodást

Aláírta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást péntek este Boris Johnson brit miniszterelnök.