Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 17. 14:07, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Irán még mindig gyanús

Irán még mindig gyanús

A nukleáris kísérleti robbantásokat tiltó egyezményhez való csatlakozásra szólította fel a kormányokat az ENSZ főtitkára pénteken Bécsben.

Azok az országok, amelyek nem vesznek részt az átfogó atomcsendegyezményben, nem teljesítik kötelezettségeiket a nemzetközi közösséggel szemben – mondta Ban Ki Mun. A diplomata a szerződést előkészítő szervezet fennállásának 15. évfordulója alkalmából tartott beszédet a bécsi ENSZ-központban.

Hogy az egyezmény hatályba lépjen, még nyolc meghatározott országnak is alá kell még írnia, illetve megerősítenie. Ban Ki Mun kijelentette, kész elutazni az egyezményhez még nem csatlakozott országokba, hogy személyesen sürgesse a kormányokat.

Irán térfelén van a labda

Iránnak kell bizonyítania, hogy nukleáris technológiája kizárólag békés célt szolgál – jelentette ki az ENSZ főtitkára.

Ban Ki Munnak meggyőződése, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi, Iránról szóló jelentése az atomprogram lehetséges katonai alkalmazására enged következtetni. A világszervezet vezető diplomatája úgy látja, hogy Iránnak nem sikerült meggyőznie a nemzetközi közösséget ennek az ellenkezőjéről.

A főtitkár felszólította a teheráni kormányt, hogy teljesítse az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Hangsúlyozta azt is, hogy az iráni nukleáris program körüli vitát békés, tárgyalásos eszközökkel kell rendezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt