Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 15. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Ismét Hongkong a világ legszabadabb gazdasága

Ismét Hongkong a világ legszabadabb gazdasága

Hongkong ismét, immár huszadik éve folyamatosan a világ legszabadabb gazdaságának minősült az amerikai Heritage Alapítvány rangsorában.

A rangsorból - amelyet az Ázsiai Pénzügyi Fórum (AFF) keddi napján Hongkongban ismertettek - kiderül, hogy a kínai Hongkong Különleges Igazgatási Terület 90,1 pontot szerzett meg az elérhető 100 pontból. A világátlag 60,3 pont volt.
A gazdaság szabadságának fokát több összetevőből állapítják meg a szakemberek. Hongkong a kereskedelmi és a pénzügyi szabadság tekintetében is őrzi vezető helyét a világon, a befektetések és a tulajdonjogok szabadsága vonatkozásában második helyen áll. Az üzleti élet szabadságában szintén Hongkong került az első helyre, javítva korábbi pozícióján.
A Heritage kiemelkedőnek tartja a világ egyik pénzügyi központjának számító Hongkong piaci nyitottságát, az átlátható szabályozási környezetet, valamint a kedvező adózási gyakorlatot.
A tekintélyes amerikai kutatóintézet 1995 óta publikálja jelentéseit a világ gazdaságainak szabadságfokáról, Hongkong azóta mindig az első helyen végzett.
A Heritage frissen közölt rangsorában csak három gazdaság minősült szabadnak (80-100 pont közötti eredménnyel), Hongkong mellett Szingapúr és Ausztrália.
A rangsort - az alapvetően szabad, a 70-79,9 pontos kategóriában - Chile követi, és itt található egyebek mellett Dánia 76,1, az Egyesült Államok 75,5 és Nagy-Britannia 74,9 ponttal. Észtország 75,9, Németország 73,4 pontot ért el. Magyarországot a - 60-69,9 pontos -, mérsékelten szabad csoportba sorolták, pontszáma 67 pont, 0,3 ponttal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez az 51. helyet jelenti a rangsorban, közvetlenül Lengyelország (50.) után, ugyanakkor Szlovákia (57.), Bulgária (61.), Románia (62.), Portugália (69.), Franciaország (70.) vagy Olaszország (86.) előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).