Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. December 23. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itt az új kerettanterv-rendelet - három hónapjuk van az iskoláknak

Itt az új kerettanterv-rendelet - három hónapjuk van az iskoláknak

Megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) rendelete a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről. Az iskoláknak részben e rendelet alapján kell felülvizsgálniuk pedagógiai programjaikat és helyi tanterveiket a meghosszabbított, március 31-én lejáró határidőig - értesült a hvg.hu.

Közzétették a Magyar Közlönyben az Emmi kerettantervek kiadásáról és jóváhagyásáról szóló rendeletét, amelyet régóta vártak az oktatási intézmények. Részben ennek alapján kell ugyanis felülvizsgálniuk helyi tanterveiket március 31-ig. Az eredeti tervek szerint 2013. január 1-je lett volna a határidő, de ezt korábban meghosszabbították.

A rendelet mellékleteiben megjelent kerettantervekben meghatározták a nemzeti alaptantervben megfogalmazott pedagógia elveket, nevelési célokat és fejlesztési feladatokat. A miniszter által kiadott kerettantervek iskolatípusok szerint tagolódnak: alsó tagozat, felső tagozat, négy-, hat- és nyolc évfolyamos gimnázium, szakközépiskola, szakiskola.

A rendelet ugyancsak meghatározza a kerettantervek iskolai alkalmazására vonatkozó szabályokat, definiálja azok feladatát és felépítését, illetve megszabja a kerettantervek benyújtásának és jóváhagyásának feltételeit is.

E szerint az emberi erőforrás miniszter a jóváhagyásra benyújtott kerettanterveket öt napon belül megküldi az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnek (OFI), amely szakvéleményt készít majd azokról. Az OFI-nak 50 napja lesz a szakvélemény elkészítésére és visszaküldésére, a miniszter pedig ezután öt napon belül dönt a jóváhagyásról.

A jogszabályok szerint az iskoláknak 2013. március 31-ig van lehetőségük pedagógiai programjaik és helyi tanterveik felülvizsgálatára annak érdekében, hogy a nevelési-oktatási feladataik ellátása a 2011-es köznevelési törvény rendelkezéseivel, illetve a kerettantervi rendelet előírásaival összhangban valósulhasson meg - írta honlapján az OFI, amely további segítséget is nyújt az iskoláknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk