Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 16. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új génmutációt azonosítottak, amely megháromszorozza az Alzheimer-kór kockázatát

Új génmutációt azonosítottak, amely megháromszorozza az Alzheimer-kór kockázatát

Egy ritka gén, a TREM2 mutációja megháromszorozza a felnőttkori Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát felnőtteknél - mutatott rá egy új tanulmány, amelyről a Health Day számol be. Ez a gén fontos szerepet játszik az immunrendszer gyulladásokra adott válaszaiban. Ezzel a felfedezéssel újabb előrelépést tettek a kutatók a betegség megfejtésében és a kezelési gyógymódok kifejlesztésében.

Olyan génmutációt találtunk, amely jelentősen megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát' - mondta Dr. Kari Stefansson kutatásvezető, az egyik izlandi genetikai kutatóközpont munkatársa.

Bár a lakosság mindössze 1,2 százaléka él a TREM2 jelű gén mutációjával, de 85 éves kor fölött az azzal rendelkezőknek hétszer nagyobb esélyük van az Alzheimer-kór kialakulására, mint a génmutációval nem élő kortársaiknak.

Természetesen a gén mutációja nem jelenti azt, hogy az egyénnél biztosan ki fog alakulni a betegség. Az Alzheimer-kór igen összetett betegség, ezért több kockázati tényező együttes fennállása vezet a kialakulásához.

Ezzel a felismeréssel azonban új gyógyszereket lehet kifejleszteni, amelyek csökkentik a génmutáció aktivitását, s ezzel a betegség kialakulásának kockázatát is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár