Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 10. 06:48, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: http://www.spacex.com

Új korszak jön

Új korszak jön

A SpaceX kaliforniai űrvállalkozás 2012. február 7-én indítja el a Nemzetközi Úrállomásra (ISS) Dragon nevű űrhajóját, amely teherszállító feladatot lát el – közölte pénteken az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

„Ez az új kereskedelmi teherszállítás korszakának nyitánya” – jelentette ki Lori Garver, a NASA igazgatóhelyettese. Az űrhivatal ugyanakkor jelezte: a Cape Canaveralban tervezett fellövés időpontját céldátumként kezeli.

A SpaceX volt az első magánvállalat, amely egy évvel ezelőtt képes volt űrhajót Föld körüli pályára állítani, majd biztonságosan visszahozni. Az ISS kiszolgálását jelenleg orosz, európai és japán űrhajókkal látják el. Az Egyesült Államok az űrsikló-flottájának nyugdíjazása után a magánszektorhoz fordult segítségért, több százmillió dollárral támogatva annak fejlesztéseit.

A Dragon semmilyen létfontosságú ellátmányt nem szállít az ISS-re, így a dokkolás esetleges kudarca semmilyen kockázattal nem jár. A SpaceX azt reméli, hogy 2014-ben már űrhajósokat is feljuttathat majd az ISS-re, a NASA addig kénytelen az orosz Szojuz űrhajókon helyet bérelni az asztronautái számára. „A SpaceX-nek minden lépése azt szolgája, hogy személyzetet szállítsunk fel a világűrbe” – jelentette ki pénteken a cég elnöke, Gwynne Shotwell.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére