Városlista
2020. január 23, csütörtök - Zelma

Hírek

2011. November 09. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Újabb intézkedésekről döntöttek, hogy biztosítsák a hiánycélt

Újabb intézkedésekről döntöttek, hogy biztosítsák a hiánycélt

A költségvetési szervekre és a többségi állami tulajdonú gazdálkodó szervezetekre vonatkozó feladat- és intézmény-felülvizsgálati programot indít a kormány.

Az erről szóló, a 2012. évi költségvetési hiánycél tartását biztosító további feladatok címet viselő rendelet a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

A kormányhatározat szerint a program célja a közfeladat-ellátás színvonalának javítása és a költséghatékony működés. A felülvizsgálathoz a nemzetgazdasági miniszter irányításával a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint az ágazatért felelős miniszter részvételével november 10-ig munkabizottságokat kell létrehozni, valamint november 20-ig módszertani útmutatót kell kidolgozni.

A felülvizsgálat után részletes javaslatokat kell tenni egyebek mellett intézmények belső működésének korszerűbbé tételére, intézmény-megszüntetésre, intézmény méretének csökkentésére (létszámcsökkentés, használt ingatlanok számának és ingóságok körének és mennyiségének csökkentése, szervezeti szintek számának csökkentése), intézmények, és az azokat támogató szervezeti egységek összevonására, kiszervezések megszüntetésére, a feladat visszaszervezésére, a többségi állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek költségvetési szervvé átalakítására, az intézmények feladatai és kapacitása összhangjának takarékosságot szem előtt tartó megteremtésére, az ellátott feladatok közfeladattá minősítése indokoltságának felülvizsgálatára.

A kormány a rendeletben a javaslatok ütemezett előterjesztését is megszabta ágazatonként. E szerint a kulturális ágazatnak jövő év január 10-ig, a szociális, jóléti ágazatnak (ideértve a sporttevékenységet) január 20-ig, a környezetvédelemnek január 31-ig, az oktatási ágazatnak február 20-ig, a honvédelemnek február 28-ig, a rendvédelmi és közbiztonsági területnek március 10-ig, a kutatási-technológiai és innovációs területnek, valamint agrárgazdasági ágazatnak március 20-ig, a gazdasági (ideértve informatikai, fejlesztéspolitikai, munkaügyi) tevékenységet ellátó intézmények és közlekedési ágazatnak március 31-ig, az egészségügyi ágazatnak, az energetikai és bányászati területnek április 10-ig kell elkészítenie a javaslatait.

A kormány egy október 13-i határozatában már döntött arról, hogy a költségvetési fejezeteket irányító szervek vezetőinek intézkedési tervet kell készíteniük a jövő évi hiánycél, az annak érdekében elrendelt, illetve a költségvetési törvényjavaslatban érvényesített megtakarítások biztosítása érdekében. Az intézkedéseket tartalmazó ütemezett tervnek ki kellett térnie arra, hogy milyen tervezett változások lehetnek a közfeladatokban, ehhez milyen jogszabály-módosításokra van szükség, illetve az intézményrendszert milyen változások érintik. Az akkori rendelet szerint a nemzetgazdasági miniszternek az intézkedési tervekről, azok jóváhagyásáról, esetleges intézkedési javaslatról október 21-ig kellett a kormány számára összefoglaló jelentést készítenie. A 2012. évi költségvetési terv jövőre 2,5 százalékos hiánycélt irányoz elő.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 22. 12:32, szerda | Belföld

Megerőszakolt egy lányt egy szomáliai férfi Budapesten

Az oltalmazotti státuszban, Magyarországon élő 30 éves férfi bántalmazott, majd megerőszakolt egy egyetemista lányt Budapesten.

2020. Január 22. 11:53, szerda | Belföld

Szuperhőst utánozva ugrott le az erkélyről egy kisgyerek, vádat emeltek az édesanya ellen

Vádat emelt a Pápai Járási Ügyészség az ellen az édesanya ellen, akinek négy és fél éves gyermeke tavaly júniusban kizuhant az erkélyről és súlyos sérülést szenvedett

2020. Január 22. 11:09, szerda | Belföld

Javult a levegőminőség a legtöbb helyen

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán az MTI-vel azt közölte, hogy Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Sajószentpéteren és Várpalotán még mindig kifogásolt a levegő a magas szállóportartalom miatt.

2020. Január 22. 09:58, szerda | Belföld

Több mint 30 milliót sikkasztott el egy pécsi valutaváltó

Jelentős értékre elkövetett sikkasztás miatt vádat emelt a Pécsi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki több mint 32 millió forintot sikkasztott el egy pécsi valutaváltó alkalmazottjaként