Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2012. Május 02. 14:01, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Jelentős magyar-kínai megállapodások

Jelentős magyar-kínai megállapodások

A hazai 4 napos ünnep mellett a világ többi részén nem állt le az élet. A devizapiacon például tovább erősödött a forint.

Az euróval szembeni jegyzés már az egész csinosnak mondható 284-285 közötti szinten van. Az IMF-tárgyalások várható befejezése május 1-én sem jött közelebb, most a legvalószínűbb megállapodási dátum az ősz. A munka ünnepén találkozott egymással a magyar miniszterelnök és a kínai miniszterelnök-helyettes.

Az Orbán Viktor – Li Ko-Csiang találkozón pedig számtalan olyan megállapodást véglegesítettek, amelyről előzetesen még a kínai miniszterelnök korábbi látogatásakor egyeztek meg. Az egyik legfontosabb egyezmény, hogy a Kínai Fejlesztési Bank egymilliárd eurós hitelkeretet biztosít a magyarországi beruházások számára. Orbán Viktor azt mondta, hogy az egymilliárd euró csak töredéke annak a pénznek, amelyet a magyar gazdaság fejlesztésére elérhetővé tettek a kínaiak.

A kormányfő szerint valójában a magyar fejlesztéseknek ma nem pénzügyi korlátjuk van, hanem az a kérdés, hogy vannak-e jól kidolgozott, üzletemberek által is működtethetőnek látott gazdasági programok, amelyeket érdemes egy kínai-magyar fejlesztési alapból finanszírozni. A további magyar-kínai szerződések alapján logisztikai központ létrehozását kezdheti el a Huawei, és a fővárost a Liszt Ferenc reptérrel összekötő gyorsvasút is épülhet majd valamikor.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:51, csütörtök | Belföld

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Meghosszabbítja, de harmadfokról másodfokra módosítja a hőségriasztást az ország egész területén az országos tisztifőorvos péntektől vasárnap éjfélig

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Belföld

Bemutatták szerdán Budapesten a cseh-magyar koprodukcióban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát - közölte a magyar gyártó az MTI-vel.

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.