Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Április 18. 12:40, kedd | Belföld
Forrás: mti

Jelentősen csökkent az abortuszok száma az elmúlt években

Jelentősen csökkent az abortuszok száma az elmúlt években

Az elmúlt hat év családpolitikai erőfeszítéseinek köszönhetően hatalmas mértékben csökkent az abortuszok száma Magyarországon:

2010 előtt hosszú évekig több mint 40 ezer volt évente a művi terhességmegszakítások száma, mára ez évi 30 ezerre csökkent - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Székesfehérváron.

Soltész Miklós hozzátette: van még mit tenni, de a csökkenés így is nagy eredmény.

A Székesfehérvári Egyházmegyével közösen tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy Spányi Antal katolikus megyéspüspök néhány hete létrehozta az egyházmegye segítő csoportját a valamely okból kiszolgáltatott helyzetben lévők támogatására.

Soltész Miklós közölte, hogy a minisztérium az elmúlt években minden felekezetet támogatott és próbálta segíteni közösségépítő munkájukat. Ennek egyik példája a szolgálati gépkocsik cseréje volt, amelynek keretében az egyházmegye egy elektromos autót vásárolt. Az államtitkár szerint ez jó példa lehet más egyházi közösségeknek arra, hogy az élet védelme mellett a teremtett világ védelmében is élen járhatnak az egyházak.

Megemlítette, hogy a múlt év végén odaítélt támogatásokból a Székesfehérvári Egyházmegye 8,32 milliárd forintot kapott. Ebből az összegből a székesfehérvári püspöki palota és a székesegyház felújítása, Bodajk, Ercsi és Alsószentiván zarándokhelyeinek megújulása, Érd és Székesfehérvár egyházi iskolájának megújítása, valamint a váli és a lovasberényi templom felújítása valósul meg a következő években.

Spányi Antal püspök kiemelte, hogy a katolikus egyház a megfogant élet és a környezet védelméért is sokat tesz. Hozzátette, a teremtés védelme az élet védelmével lehet teljes, ezért indítottak programot a hátrányos helyzetben lévők megsegítésére.

Bejelentette, hogy a vértessomlói búcsújáró helyen - amelyet a gyermekszületésért imádkozó családok búcsújáró helyévé tettek - egy új kezdeményezés indul. Július elején a már megszületett gyermekek nevét úgynevezett hálaszíveken helyezhetik el az érintett szülők, így kifejezve hálájukat egy-egy új életért. A hálaszíveket Zalavári Fruzsina iparművész készíti.

Hajdú Ferenc provikárius az egyházmegye életvédő programjaival kapcsolatban elmondta: a családok 2005-ban megnyílt átmeneti otthona, a 2008 óta az egyházmegye által működtetett Lea Otthon több mint hatszáz várandós nőt fogadott be, több mint ezer gyereknek biztosította, hogy az édesanyjával maradhasson, és több mint száz gyermek megszületését segítette. Az általuk működtetett Szent Kristóf-házban 31 fogyatékossággal élő napközbeni ellátását és további tizenegy ember egész napos ellátását biztosítják.

Az egyházmegye segítő csoportjáról szólva közölte: céljuk támogatni mindazokat, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak valamilyen okból. Hozzátette, iskoláikon és a hitoktatásokon keresztül mintegy 25 ezer gyermekkel vannak rendszeres kapcsolatban, ezt kihasználva kívánják a segítségre szorulókat biztonságba, gyógyító közösségbe segíteni.

A természetvédelem keretében az egyházmegye felújította a püspöki palota kertjét. Smohay András művészettörténész elmondta, hogy a több mint 200 éves kertet igyekeztek az eredeti állapotok szerint helyreállítani. Közölte, hogy nyáron a Hermann László Zeneiskolával közösen kamarakoncerteket tartanak, így még jobban kinyitva a kertet a székesfehérváriak előtt.

Címkék: abortusz, csökkenés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni