Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 20. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Jogvédők: a konyári videó nem cáfolja a rasszizmus gyanúját

Jogvédők: a konyári videó nem cáfolja a rasszizmus gyanúját

A rendőrség álláspontja szerint az általa közzétett, hang nélküli, kihomályosított felvételek alapján egyértelműen megállapítható, hogy nem történt jogsértés szeptember 5-én a konyári általános iskola előtt - jegyzi meg a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A rendőrségi eljárás jogszerűségét vitató emberi jogi szervezetek szerint azonban a felvétel nem alkalmas annak tisztázására, hogy mi történt Konyáron.

A rendőrség által közzétett felvétel egyrészt azért alkalmatlan az események pontos tisztázására, mert néma, tehát nem állapítható meg, hogy hangzottak-e el fenyegető illetve rasszista megnyilvánulások

. Másrészt azon az udvarnak és az utcának csak egy részét látjuk. A felvételen a tömeges rendőri igazoltatás se vehető ki, pedig az első rendőrségi közlemény szerint megtörtént. Mindebből következően a rendőrség részéről azt állítani, hogy valami, pl. a nyilvános vizelés biztosan nem történt meg, mert nem látszik a felvételen, logikailag sem állhatja meg a helyét - olvasható a TASZ és az Amnesty International Magyarország által is kiadott közleményben.

A jogvédők hivatkoznak arra, hogy a hvg.hu már korábban közzétette ugyanannak a felvételnek egy rövidebb, ám nem elhomályosított verzióját, amely legalábbis alátámasztja a további vizsgálatok indokoltságát:

A felvételen jól látható, hogy a busz utasai egy, a nyilaskeresztre legalábbis feltűnően hasonlító szimbólummal ellátott, nagyméretű drapériát feszítenek ki, és egyikük hadonászva az iskola udvarán tartózkodó gyerekek felé tart.

Az is jól látható, hogy a gyerekek többsége már mielőtt a busz utasai felsorakoznának az iskolával szemben, a busz felé fordul, és – szemben a rendőrség állításával - , félbe hagyja a játékot. Ez valószínűsíti a kihívó hangoskodást már a himnuszéneklést és ria-riázást megelőzően is.

Egyértelműen látszik a felvételen az is, hogy az udvaron tartózkodó, többnyire a buszos csoportot figyelő gyerekeket egy tanítónéni mintegy fél perccel a csoport felsorakozását követően betereli az iskolába. Hogy ennek a nagyszünet vége lett volna az oka, ahogy azt a rendőrség állítja, nyilvánvalóan nem dönthető el a felvétel alapján. Ugyanakkor a szünet vége és a fenyegetettség egymást nem kizáró körülmények - vélik a jogvédők.

A TASZ és az Amnesty International Magyarország közleményében megjegyzi, a közösség tagja elleni erőszak (Btk. 216.§ (1)) megvalósulásához nem szükséges, hogy a kihívóan közösségellenes magatartás riadalmat okozzon, arra pusztán alkalmasnak kell lennie. Nem perdöntő tehát, hogy a felvételeken látszik-e riadalom vagy sem.

Fontos, a rasszista indítékot alátámasztó, ám a rendőrség által figyelmen kívül hagyott körülmény lehet, hogy a busz utasainak egyike a cigány gyerekek fizikai erőszakkal történő „megrendszabályozását” egy népszerű videómegosztón elterjedt filmben hangoztató, ezért a szóban forgó iskolából eltávolított pedagógus volt, aki a szélsőséges nézeteknek helyt adó kuruc.info internetes portálon indokolta a drukkerek – felvételről pontosan nem rekonstruálható – jelenlétét. Eszerint: „mi pedig gondoltuk, identitástudatuk formálása céljából elénekeljük nekik a magyar és a székely himnuszt - az iskolában sajnos úgysem szokták énekelni azokat oly gyakran, sőt... Tehát eme nemes céltól vezérelve elénekeltük a két himnuszt, valamint egy erős 'ria-ria-Hungária' rigmus hangzott el részünkről.”

A civil szervezetek továbbra is fenntartják álláspontjukat, miszerint súlyosan alapjogsértő a rendőrség tétlensége és felhívják a rendőrséget, hogy az egyenlő bánásmód követelményének tiszteletben tartásával vizsgálja ki az ügyet. A gyűlölet-bűncselekmény gyanúját a felvétel nem cáfolja, a jogszabályok alapján a rendőrségnek az eljárást hivatalból meg kellett volna indítania, a szemtanúkat ki kellett volna hallgatnia. Érthetetlen számunkra, vajon a rendőrség ahelyett, hogy a felmerült kérdések tisztázására nyomozást indítana, miért szakmailag megalapozatlan állításokat tartalmazó sajtóközlemények kiadásával tölti az idejét. Egy alapos nyomozás nélkül nem tisztázható, hogy mi történt, így az sem, hogy megvalósult-e bűncselekmény vagy sem - zárul a jogvédő szervezetek kommünikéje.

A rendőrök korábban kikérdezték a falu polgármesterét, aki a hvg.hu tudomása szerint ekkor arról számolt be, hogy látta mi történt, de szerinte a csoport tagjai nem viselkedtek közösségellenesen. Az iskolaigazgató továbbra sem beszélt arról, hogy a diákok fenyegetve lettek volna, s az egyik tanítónő, aki kint volt az udvaron, szintén nem mondta, hogy riadalmat keltettek volna a szurkolók.

Szintén tanúja volt a buszos jelenetnek az intézmény karbantartója, aki azt mondta a rendőröknek, hogy a szurkolók nem viselkedtek felháborítóan, közösségellenesen.A rendőrök – értesüléseink szerint– kikérdezték a cigány önkormányzat képviselőjét is, aki egy asszonnyal folytatott beszélgetésre hivatkozott. A nő ezután az őt kikérdező rendőrökneka férfi által mondottakról nyilatkozott úgy, hogy az állításokellentmondásba kerültek egymással.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk