Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 24. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Jól teljesítenek a négycsillagos szállodák

Jól teljesítenek a négycsillagos szállodák

A Colliers International budapesti irodája megjelentette legújabb, szállodapiaci jelentését.

Melyből kiderül, hogy 2011 első félévében a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma 4, illetve 3 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. „Ezen belül a szállodák teljesítménye továbbra is az átlag felett van, ezekben az egységekben 7 százalékos volt a vendégéjszakák számának növekedése.

„Ezen belül a szállodák teljesítménye továbbra is az átlag felett van, ezekben az egységekben 7 százalékos volt a vendégéjszakák számának növekedése.

Különösen a négycsillagos szállodák teljesítettek jól, ahol a növekedés meghaladta a 11 százalékot – mondta Szircsák Norbert, az ingatlan-tanácsadó cég piackutatója és értékbecslési tanácsadója. Részben az Európai Unió soros elnöki tisztségének is köszönhetően a főváros szállodáiba érkező külföldi vendégek és az általuk eltöltött éjszakák száma 10, illetve 8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A négycsillagos szállodákban pedig 12–14 százalékos emelkedés volt megfigyelhető. A második félév értékmérő lesz abból a szempontból, hogy mennyire lassulhat le a növekedés üteme.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 43 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák érték el a legmagasabb, 61 százalékos, szintet, míg a négycsillagosoknál a foglaltság 49 százalékos volt. A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 6 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához képest. Budapesten a három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára január–júniusban 9 000 és 31 000 Ft között volt.

A Balatonon eltöltött éjszakák száma a külföldi és belföldi vendégek esetében is 2,3 százalékkal esett vissza. A második félév ugyanakkor már növekedést is hozhat, ám ez jelentősen függ az időjárástól, az Üdülési Csekkek forgalmától valamint a frissen bevezetett Széchenyi Pihenő Kártya elterjedésétől, mely kártyának a forgalomélénkítő hatását inkább a jövő évre várjuk.

A fejlesztésekkel kapcsolatban a szakember elmondta, hogy 2011 első félévében 7 új szálloda kezdte meg működését Budapesten, több mint 500 új szobával bővítve a kínálatot. Az átadott hotelek között egyaránt volt 3, 4 és 5 csillagos egység is. Idén még egy ötcsillagos boutique hotel és egy négycsillagos Mellow Mood szálloda átadására számítunk, illetve a régóta húzódó ötcsillagos Hotel Rácz átadására van minimális esély. Bár a tavalyi egész éves 1 000 szoba feletti növekedéshez képest ez visszaesésnek számít, még mindig viszonylag jelentős kínálatbővülést jelent a jelenlegi piaci viszonyok között.

„Vidéken is több hotel átadása történt az eddig eltelt időszakban. Vannak közöttük kisebb 30–40 szobás inkább családias hotelek, valamint 90–100 szobás wellness hotelek egyaránt. Közös jellemzőjük, hogy majdnem mindegyik uniós támogatással épült. Többségük új szálloda, de vannak köztük kapacitásbővüléssel és színvonal emelkedéssel egybekötött fejlesztések is.” – mondta Szircsák Norbert.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: szálloda

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére