Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 13. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jön a bónusz államkötvény is

Jön a bónusz államkötvény is

Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) néven 4 és 6 éves futamidejű, változó kamatozású, egyforintos alapcímletű állampapír értékesítését kezdi meg az Államadósság Kezelő Központ. A kötvény kamatbázisa a 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamokon alapul, amelyhez magas kamatprémium adódik.

A 2018/N és 2020/N elnevezésű, 1 forint alapcímletű, négy,- és hatéves futamidejű Bónusz Magyar Államkötvény március 17-től első körben a Magyar Államkincstárban vásárolható meg, de a banki hálózatban történő értékesítésről, annak feltételeiről egyeztetések folynak az elsődleges forgalmazókkal is. A forgalmazók listáját a szerződések aláírása után hozza nyilvánosságra az adósságkezelő.

Az új Bónusz kötvényt az Államadósság Kezelő Központ azzal a céllal dolgozta ki, hogy ne csupán a futamidők tekintetében nyújtson alternatívát a befektetőknek, hanem a kamatozás módjában is. A három,- és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) kamatai az inflációhoz igazodnak, míg a Bónusz Magyar Államkötvények kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik. Az új állampapír így jól kiegészíti a lakossági állampapír portfóliót mind a futamideje, mind a kamatozás módja tekintetében.

Ennek megfelelően a BMÁK kötvények kamatbázisai megegyeznek a kamat-meghatározás időpontját megelőző négy 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok, súlyozott számtani átlagával. Ehhez a négyéves kötvény esetében 1,75 százalékos, a hatéves futamidejűnél 2,5 százalék kamatprémium adódik. A négyéves kötvény esetében az első kamatperiódus 13 hónapból áll, mely alapján az első kamatperiódusra kifizetendő időarányos kamat mértéke 5,42 százalék (az éves kamat mértéke 4,89 százalék). A hatévesnél 14 hónapos az első kamatperiódus, melyre 6,72 százalék lesz az időarányos kamat mértéke (az éves kamat mértéke 5,64 százalék). A kötvények évente egyszer fizetnek kamatot. A Bónusz Magyar Államkötvényeket az adósságkezelő adagolt kibocsátás útján, első körben 100-100 milliárd forint mennyiségben hozza forgalomba, melyet belföldi és külföldi természetes,- és jogi személyek és szervezetek is megvásárolhatnak, meghatározott intézményi befektetői kör kivételével.

Az ÁKK Zrt. az új értékpapír forgalomba hozatalával elsősorban a lakosságot célozza meg, de lehetőséget kíván nyújtani vállalati befektetőknek is az állampapírok vásárlására. Az adósságkezelő számára kiemelt cél, hogy a pénzügyi tudatosságot erősítse a lakossági befektetőkben: igyekszik az akár több éves lejáratú termékek felé orientálni a megtakarítással rendelkezőket, mindemellett a kötvény futamideje jól illeszkedik a Tartós Befektetési Számlák futamidejéhez is, mely lehetőséget ad a befektetéseken elért hozamok adózásának optimalizálására.

Az Államadósság Kezelő Központ 2012 januárjában programot hirdetett a lakosság állampapír-vásárlásainak növelése érdekében. Ennek eredményeként 473 milliárd forintról 2013 év végére 1688 milliárd forintra emelkedett a lakosság által birtokolt, kifejezetten számukra értékesített állampapírok állománya, mely igen intenzív, 350 százalékos növekedési mértéket jelent. Az állomány 20 százaléka van 3-5 éves kötvényekben és távlati cél ennek az aránynak valamint a lakosság államadósságon belüli részarányának minél jelentősebb növelése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.