Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Július 27. 11:49, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Jön az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása

Jön az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozása

Pénteken este lesz az évszázad leghosszabb, 103 perces teljes holdfogyatkozása - hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Kiss László csillagász elmondta: pénteken egy vonalba kerül a Nap a Föld és a Hold, és a Hold este a Föld árnyékkúpjába lép. Mint mondta, az esemény egyediségét az adja, hogy a Hold a földkörüli pályájának távolabbi szakaszán jár, ezért kisebbnek látszik a korongja, tovább tud a Föld árnyékában tartózkodni.

Mint ismertette, amikor este felkel a Hold, már rögtön napnyugta után elkezdődik a korong elhalványodása, a teljességet körülbelül 21 óra 30 perckor fogja elérni - ekkor belép a teljes árnyékba. Nem tűnik el teljesen, mélyvörös színe lesz a földi légkörön átszűrődő napfénynek köszönhetően - mondta a csillagász, hozzátéve, hogy a Hold mintegy másfél óráig, 1 óra 43 percig lesz a Föld árnyékában, majd elindul kifelé, a jelenség éjfél után fog véget érni.

Érdekességként említette azt is, hogy a Mars 15 éve nem volt ilyen közel a Földhöz, mint ezekben a napokban, így a bolygó a Nap, a Hold és a Vénusz után a negyedik legfényesebb égitestté vált.

A két jelenség együtt nagyon szép látvány lesz, érdemes megnézni akár szabad szemmel is - hangsúlyozta a csillagász, hozzátéve, hogy az országban több tucat helyen lesznek bemutatók is.

Ha egy sötét helyre kimegyünk, nem a város közepéről nézzük a jelenséget, a holdfogyatkozás közepén fel fog tűnni a Tejút fényes sávja az égen. Másfél óráig teljesen be fog sötétedni az éjszaka - ismertette a jelenséget.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) közlése szerint a Hold péntek este közép-európai idő szerint 19 óra 13 perckor lép a Föld félárnyékába, tehát elkezdődik a félárnyékos holdfogyatkozás, 20 óra 24 perckor pedig belép a teljes árnyékba, ezzel elkezdődik a részleges holdfogyatkozás. A teljes holdfogyatkozás fázisa 21 óra 30 perckor veszi kezdetét, a maximális elsötétedés 22 óra 22 perckor lesz.

Címkék: Hold, holdfogyatkozás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.