Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Június 01. 09:19, csütörtök | Helyi

Jót tett Orbánnak a tavalyi vesszőzés

Jót tett Orbánnak a tavalyi vesszőzés

Úgy tűnik, okult a tavalyi környei vesszőzésből Szent Orbán, mivel idén megvédte a fagytól a szőlőt – hangzott el Bella Sándortól a vasárnapi Orbán napi ünnepségen, melyet több mint két évtizede szerveznek meg a Les-hegyi gazdák, valamint a Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottság. A Les-hegyen 1996-ban állították fel Glász József fából készült, Szent Orbánt ábrázoló szobrát, azóta minden évben „mérlegre teszik” a szent ténykedését, s az elmúlt évben bizony első alkalommal elpüfölték.
Azt, hogy Orbán 2016-ban alaposan rászolgált az ütlegelésre, a már hagyományos borverseny mintái is jelezték, hiszen több gazda 2015-ös borával nevezett – hangzott el a későbbi eredményhirdetéskor, előtte azonban a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermekcsoport, az általános iskola néptánc tagozatának apróságai mondókákkal, körjátékokkal, énekkel, tánccal teremtettek vidám hangulatot, míg a Német Nemzetiségi Dalkör stílszerűen mulatós bordalokkal.
A csoportok produkciói után érkezett el Orbán megmérettetésének pillanata, s ekkor hangzott el, hogy idén megérdemli a bort. Sőt, olasz szőlősgazdák hagyományát követve nem csupán a szobrot, de a termőföldet is megöntözte borral Bella Sándor, s valamennyi gazdának azt kívánta, hogy jövő ilyenkor ugyanilyen szép időben találkozhassanak, s a pincékben a hordók tele legyenek.
Bár az előző nap tartott borversenyen pár „neves” gazda egyéb elfoglaltsága miatt nem vett részt, összességében többen és több mintával neveztek, ezúttal is a fehérborok domináltak, s nemcsak mennyiségben, minőségben is.
A borbírálók, valamint maguk a nevezők 20 gazda 37 mintáját ízlelték és értékelték szombaton. A hatodik környei borversenyen a 15 vörös- és 22 fehérbor közül egyet-egyet idén is a „Környe Kiváló Borásza 2017” díjjal is elismertek, ezzel – mint az értékelés során elhangzott – azon gazdákat jutalmazzák, akik nedűje környei szőlőből készült, és kategóriájában a legmagasabb pontszámot ért el.
Ilyen volt Mikite György, aki a fehérborok versenyében Cuvet, valamint Laki Gyula, aki a vörösborok mezőnyében Homokdűlői Bikavér nedűjével nyerte el a díjat. Laki Gyula egyébként a legeredményesebb nevezőnek bizonyult, hiszen öt mintával mérette meg magát, és a díj mellé még egy arany, valamint három ezüst fokozatot is bezsebelt. Az ítészek egyetlen Nagyarany minősítést osztottak ki, azt Haffner József vihette haza, miután Királylányka borát 19,7 pontosra értékelték.
Pincéjének féltve őrzött kincsével Aranyminősítést ért el továbbá Bella Sándor, Bernhardt Tivadar, Farkas Ignác, Pákozdi Ferenc és Szőgyéni Zoltán, a borbírálók pontosan tucatnyi mintát értékeltek ezüst, és tizenhármat bronzminősítésűre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya