Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Június 27. 07:27, szerda | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

Jövő júniusban kezdődhetnek meg Albánia és Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásai

Jövő júniusban kezdődhetnek meg Albánia és Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásai

Jövő júniusban megkezdődhetnek Albánia és Macedónia európai uniós csatlakozási tárgyalásai, amennyiben a két ország megfelelő előrelépést ér el a szükséges reformfolyamatban

- hagyták jóvá keddi luxembourgi ülésükön a tagállamok általános uniós ügyekben illetékes miniszterei.

Az Európai Bizottság még áprilisban tett javaslatot az albán és a macedón csatlakozási tárgyalások megindítására. Számos tagállam ezt azonnali hatállyal jóvá is hagyta volna, főként a görög-macedón névvita rendezésének sikerét látva, mások - elsősorban Franciaország és Hollandia - azonban ezt ellenezték, és végül a feltételes hozzájárulás lett a kompromisszum.

A tagállami kormányokat tömörítő tanács felszólította az Európai Bizottságot, hogy kövesse szorosan figyelemmel a reformintézkedéseket a két országban.

Rámutattak: Macedóniában mindenekelőtt a korrupcióellenes harc, a biztonsági szolgálatokra vonatkozó szabályok, továbbá az igazságügyi és a közigazgatási reform terén van szükség előrehaladásra. Albánia esetében az igazságügyi reform és a korrupcióellenes intézkedések mellett a szervezett bűnözés elleni küzdelmet emelték ki.

Gernot Blumel osztrák EU-ügyekért felelős miniszter aláhúzta: a döntés erős jelzést küld a nyugat-balkáni államoknak, hogy nyitva áll előttük az integráció útja, de ehhez bizonyos feltételeket először teljesíteniük kell.

Német kollégája, Michael Roth délelőtt arról beszélt, hogy a két országban "figyelemreméltó" eredményeket értek el a jogállamiság és a bírói függetlenség terén, Berlin ezért támogatja a csatlakozási tárgyalások azonnali megkezdését.

A tanácsülés francia és holland résztvevője elismerte az előrelépést, de aggodalmát fejezte ki a korrupció és a jogállamiság helyzete miatt.

A tárgyalások hivatalos megkezdéséről a tagországok állam- és kormányfői döntenek, s egyesek abban reménykedtek, hogy erre már az e heti EU-csúcson sor kerülhet.

Montenegróval, Szerbiával és Törökországgal megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások, Macedónia és Albánia 2005, illetve 2014 óta tagjelöltek, Koszovó és Bosznia-Hercegovina pedig potenciális tagjelölt ország.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.